Za poboljšanje kvaliteta mlijeka Češka izdvojila 480.000 eura

01.06.2016. 08:04 / Izvor: SRNA
Za poboljšanje kvaliteta mlijeka Češka izdvojila 480.000 eura

Za projekat poboljšanje kvaliteta i povećanje kvantiteta mlijeka na području Brčko distrikta Češka je izdvojila 480.000 eura.

 

Zemljoradnička zadruga "Brka" Brčko potpisala je Memorandum o razumijevanju sa Razvojnom agencijom Češke o implementaciji projekta "Poboljšanje kvaliteta i povećanje kvantiteta mlijeka na području Brčko distrikta", čija je ukupna vrijednost 580.000 evra, a učešće Češke iznosi 480.000 evra.

Direktor zadruge "Brka" Rahman Šaćir rekao je da će realizacijom ovog projekta zadruga napraviti novi moderni sabirni centar za mlijeko, koji će ujedno predstavljati temelje za izgradnju prve mljekare na području Brčko distrikta.

Prema njegovim riječima, izgradnja sabirnog centra će biti gotova do kraja 2016. godine.

"Kako bi se projekat uspješno sproveo, zadruga će od Češke dobiti novi kamion-cisternu za transport mlijeka, nove laktofrize za otkupne stanice i sabirni centar, kao i modernu laboratoriju za kontrolu kvaliteta", rekao je Rahman.

Rahman kaže da će zaposleni i kooperanti zadruge proći kroz niz edukacija koje za cilj imaju optimizaciju proizvodnje i poboljšanje ekonomskih parametara.

Određeni broj kooperanata će posjetiti proizvođače mlijeka i mljekare u Češkoj kako bi se njihova iskustva prenijela u Brčko.

"Zadruga ima ugovorenu proizvodnju mlijeka sa više od 500 kooperanata i godišnje otkupi i plasira više od pet miliona litara mlijeka. Prema projektu zadruga planira da zaposli šest novih radnika, a prednost će se dati mladim ljudima", kaže Rahman.

Projekat su podržali Razvojna agencija i Ministarstvo spoljnih poslova Češke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti