Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 12.07.2017. 08:45

Ponuda za preuzimanje dioničkog društva Opresa d.d. Sarajevo

Izvor: Oslobođenje, 12.07.2017.

U skladu sa odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava ("Službene novine FBiH", 77/15), BRITISH AMERICAN TOBACCO INVESTMENTS (CENTRAL & EASTERN EUROPE) LIMITED, privatno privredno društvo, Globe House, 1 Water Street, London, WC2R 3LA,Velika Britanija u svojstvu Ponudioca objavljuje:

 

PONUDU ZA PREUZIMANJE DIONIČKOG DRUŠTVA

"OPRESA" D.D. SARAJEVO

 

Podaci o Ponudiocu

BRITISH AMERICAN TOBACCO INVESTMENTS (CENTRAL & EASTERN EUROPE) LIMITED, privatno privredno društvo sa sjedištem u Globe House, 1 Water Street, London, WC2R 3LA,Velika Britanija

Podaci o ciljnom društvu

Ciljno društvo je dioničko društvo "OPRESA" d.d. Sarajevo, Kolodvorska 12, 71 000 Sarajevo,

Osnovni kapital ciljnog društva iznosi 12.231.490,00 KM.

Podaci o klasi i broju dionica koje čine osnovni kapital ciljnog društva

Osnovni kapital ciljnog društva u iznosu od 12.231.490,00 KM je podjeljen u 1.223.149

(jedanmiliondvijestotinedvadesetitrihiljadestotinučetrdesetdevet) dionica, koje čine 100% redovnih dionica sa pravom glasa nominalne vrijednosti 10,00 KM.

Podaci o klasi i broju -dionica koje drži Ponudilac

Ponudilac drži 1.191.908

(jedanmilionstotinudevedesetijednahiljadadevetstoosam) redovnih dionica sa pravom glasa ciljnog društva, što čini ukupno 97,4459% osnovnog kapitala ciljnog društva.

Podaci o dionicama koje su predmet ponude za preuzimanje

Predmet ponude je 31.241            (tridesetijednahiljadadvijestotinečetrdesetijedna) redovna dionica sa pravom glasa ciljnog društva, što čini ukupno 2,5541% osnovnog kapitala ciljnog društva, koje u trenutku davanja Ponude za preuzimanje nisu u vlasništvu Ponudioca. Ponuda se ne odnosi na dionice ciljnog društva na kojima ima upisanih ograničenja raspolaganja.

Cijena

Ponuđena cijena po jednoj dionici je 15,42 KM (petnaest i 42/100 konvertibilnih maraka), što predstavlja 154,20% od nominalne vrijednosti dionice.

Rok trajanja ponude za preuzimanje

Ponuda za preuzimanje traje 28 (dvadesetosam) dana, a počinje teći od dana objavljivanja Ponude za preuzimanje u dnevnim novinama saglasno načinu objave koji je utvrđen Zakonom.

Rok plaćanja

Ako su ispunjeni svi uslovi iz Ponude za preuzimanje, dionice deponovane u odgovoru na Ponudu za preuzimanje će biti plaćene u roku od 7 (sedam) dana od dana isteka roka trajanja Ponude za preuzimanje.

Plaćanje će se izvršiti preko Registra vrijednosnih papira u FBIH (u daljem tekstu Registar) prenosom novčanih sredstava sa posebnog računa Ponudioca, na račune dioničara koji su deponovali dionice.

Društvo odgovorno za provođenje ponude za preuzimanje i prikupljanje odgovora na ponudu

Preuzimanje će se provesti putem Registra vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo ("Registar").

Kontakt podaci Registra su sljedeći:

Maršala Tita 9/ II, 71000 Sarajevo

Telefon: +387 (0)33 279 150

Telefaks:+387 (0)33 279 151

E-mail: info@rvp.ba

Internet adresa: www.rvp.ba

Radno vrijeme: 8:00-16:00 sati svakim radnim danom.

Izjava da se ponuda upućuje svim dioničarima za sticanje svih dionica koje su predmet ponude

Ponudilac ovim izričito izjavljuje da se Ponuda za preuzimanje upućuje svim dioničarima ciljnog društva za sticanje svih dionica koje su predmet ponude, pod propisanim uvjetima i uvjetima objavljenim u ovoj Ponudi za preuzimanje. Ponuda se ne odnosi na dionice ciljnog društva na kojima ima upisanih ograničenja raspolaganja

Izvor i način osiguranja naknade

Izvor finansiranja su vlastita sredstva/poslovni prihodi društva-ponudioca. Cjelokupna naknada za preuzimanje svih dionica koje su predmet ove Ponude je osigurana, deponovana na računu Registra i stoji na raspolaganju za Ponudu za preuzimanje, u skladu sa Zakonom.

Namjera Ponudioca u pogledu budućeg poslovanja ciljnog društva Strateški planovi Ponudioca u odnosu na ciljno društvo i zaposlenike ciljnog društva

Po uspješnom zaključenju Ponude za preuzimanje Ponudilac će nastaviti upravljati ciljnim društvom u pravcu njegovog daljnjeg razvoja i jačanja, te povećanja poslovne aktivnosti i efikasnosti ciljnog društva.

Po uspješnom zaključenju Ponude za preuzimanje, Ponudilac će nastaviti raditi na ostvarenju strateških planova ciljnog društva. Ponudilac trenutno nema namjeru u kratkoročnom do srednjoročnom periodu vršiti značajne izmjene u odnosu na zaposlenike ciljnog društva.

Namjera Ponudioca u vezi sa upravom ciljnog društva i podaci o davanjima i drugim pogodnostima koje se daju članovima uprave i nadzornog odbora

Ponudilac za predstojeći kratkoročni do srednjoročni period nema namjeru vršiti promjene u vezi sa upravom i nadzornim odborom ciljnog društva osim u slučajevima, kada je obavezan zakonom.

Nikakva davanja niti druge pogodnosti nisu date članovima uprave ni Članovima nadzornog odbora ciljnog društva u vezi sa Ponudom za preuzimanje

Pravo prijenosa dionica manjinskih dioničara

Ponudilac posjeduje više od 95% dionica s pravom glasa ciljnog društva, te Ponudilac namjerava iskoristiti pravo na prijenos dionica s pravom glasa manjinskih dioničara koje nisu deponovane u roku važenja Ponude za preuzimanje, u roku tri mjeseca od isteka roka trajanja Ponude za preuzimanje, u skladu sa članom 45. Zakona, uz pravičnu naknadu, odnosno Ponudilac izjavljuje da će koristiti klauzulu prinudne prodaje predviđenu Zakonom.

Upute dioničarima -Dostavljanje odgovora na ponudu

Dioničari koji žele prihvatiti Ponudu za preuzimanje trebaju najkasnije do isteka roka važenja Ponude za preuzimanje predati Registru pisani nalog (NP2) za prihvatanje ponude, ovjeren od strane notara.

Nalog za prihvat ponude potrebno je dostaviti Registru neposredno (radnim danima od 08:30 do 15:00 sati) ili putem pošte. Ako se nalog za prihvat ponude upućuje poštom, isti mora biti zaprimljen u Registru najkasnije zadnji dan roka važenja Ponude za preuzimanje.

Potpis nalogodavca/dioničara ili punomoćnika na nalogu mora biti ovjeren od strane notara. Ako su dionice upisane na skrbničkom računu, prihvatanje ponude obavlja skrbnik. Ako se dionice ne nalaze na računu vlasnika kod Registra potrebno je dostaviti Obrazac 10 ovjeren od vlasnika i brokerske kuće za prijenos vrijednosnih papira s klijentskog računa vlasnika pri brokerskoj kući na račun vlasnika. Uz NP2 nalog potrebno je dostaviti ovjerenu fotokopiju ili original potvrdu od banke iz BiH u kojoj je otvoren račun, iz kojeg se vidi broj bankovnog računa koji je unesen u nalogu NP2.

Uslov za provodi vost i urednost naloga je da podaci o vlasniku vrijednosnih papira registrirani u sistemu Registra odgovaraju podacima upisanim u nalogu NP2. Ukoliko nalog za ispravku podataka ne stigne do kraja roka trajanja preuzimanje zaprimljeni nalog smatrat će se da nije ni dostavljen. Za tačnost i ispravnost podataka navedenih u nalogu za prihvatanje odgovara Dioničar. Dionice se na osnovu uredno ispunjenog pisanog naloga deponuju preknjižavanjem sa slobodne vlasničke pozicije dioničara na poseban račun za preuzimanje kod Registra otvoren za potrebe deponovanja dionica radi prihvatanja ponude za preuzimanje. Obrasce koji služe za prihvatanje i odustajanje od ponude (NP2 i NP3), dioničari mogu preuzeti sa web stranice Registra www.rvp.ba.

U skladu sa članom 35. Zakona, Dioničar može sve do isteka roka ponude povući svoj nalog o prihvatanju ponude, tako da dostavi Registru uredno ispunjen nalog (NP3) za povlačenje dionica sa računa za deponovanje kod Registra na račun dioničara kod Registra, ovjeren od strane notara, što ima učinak odustanka od prihvatanja ponude za preuzimanje.

Sve dodatne informacije o prihvatanju ponude se mogu dobiti od Registra.

 

Sarajevo,12.07.2017.

 

Ponudilac: BRITISH AMERICAN TOBACCO INVESTMENTS

(CENTRAL & EASTERN EUROPE) LIMITED

 

Aida Bučo, SEE Investment Solutions d.o.o. Sarajevo

Po ovlaštenju iz punomoći od 20.februara 2017. godine

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: