Odabrana lokacija za Mikser House: Vaso Miskin budući centar urbane kulture

14.02.2017. 11:06 / Izvor: Akta.ba
Odabrana lokacija za Mikser House: Vaso Miskin budući centar urbane kulture

Mikser House predstavlja novi koncept kulturne institucije koja spaja kulturne, edukativne, ali i komercijalne aktivnosti u multifunkcionalnom prostoru.

Popularni i jedinstveni koncept kulturno-društvenog centra, koji okuplja veliki broj kreativaca i urbane publike iz Beograda, ove godine otvorit će svoja vrata i u Sarajevu.

Ivan Lalić, izvršni direktor Mikser House Beograd za akta.ba govorio je o projektu i planovima sarajevskog Miksera.

"Dugogodišnja saradnja sa mnogobrojnim kreativnim kolektivima u BiH, bendovima, festivalima, inspirativnim pojedincima je generisala sasvim prirodnu potrebu da Sarajevu ponudimo svoj koncept. Mikser House Sarajevo će se nalaziti u industrijskom kompleksu Vaso Miskin Crni na Pofalićima, biće čak nešto veći nego beogradski, a njegovo otvorenje je planirano u augustu 2017. godine", rekao je Lalić.

Mikser House Sarajevo prostirat će se na gotovo 1.300 m2. U svom sastavu imat će koncertni-performativni dio, galeriju, design shop sa knjižarom, multimedijalni dio, kantinu i još mnoštvo zabavnog sadržaja.

"Sad smo u fazi pripreme građevinskih radova, koji bi zvanično trebali krenuti u aprilu."

Otvaranje centra je predviđeno krajem augusta ove godine, kako Lalić kaže odmah nakon zatvaranja Sarajevo Film Festival, kako bi uhvatili sjajan energetski talas koji nudi festival. 

O tome šta očekuje od Sarajevo Mikser House-a, prvenstveno ističe pobjedu nad pojedinim predrasudama, pobjedu ljubavi, pozitivne energije i osjećaja da Balkan ne mora uvijek biti generator loših vijesti.

"Ubjeđen sam da je kultura dijaloga ili jos preciznije, dijalog kultura u regionu pravi put ka reintegraciji Balkana koji se i dalje ne može pohvaliti harmoničnim odnosima na prostorima ex Yu. Jako smo uzbuđeni i srećni, reakcije su zaista sjajne, ne sjećam se da smo radili neki projekat sa ovoliko žara i ushićenja. Sve nam to daje za pravo da možemo Europi i svijetu da pošaljemo i neke lijepe poruke kao što je ova" , kaže Lalić.

Mikser House predstavlja novi koncept kulturne institucije koja spaja kulturne, edukativne, ali i komercijalne aktivnosti u multifunkcionalnom prostoru. O Mikseru, kao novom fenomenu na Balkanu su pisali mnogi svjetskim mediji uključujući i globalni CNN koji je čak tri puta snimao i emitovao reportaže o njima.

Za svoje centre obično biraju lokacije koje nisu u centru gradskog zbivanja i imaju neki čudesni potencijal, kao što su zapuštene fabrike  koje pretvaraju u umjetničke i kreativne jezgre kao što će biti i ova u Sarajevu.

Mikser House Beograd

Mikser Beograd je samoodrživa, multidisciplinarna platforma koja okuplja veliki broj kreativaca i urbane publike ne samo u Beogradu, već i u regionu. Sjedište Miksera je u Mikser House-u u Beogradu, kreativnom hub-u od 1.000 m2, u kojem se na dnevnoj bazi generišu mnogobrojni kulturni programi.

Beogradski Mikser nastao je prije pet godina, i ove godine se seli u industrijsku zonu koja je nekada postojala na donjem Dorćolu. Za jako kratko vrijeme postao prepoznatljiv kao regionalni dizajn centar posvećen razvoju i unaprjeđenju talenata u regionu.

Osim širokog spektra kulturnih aktivnosti kao što su izložbe, predavanja, promocije, koncerati, tribine, radionice, festivali, pozorišne predstave i edukativnih programi, rađeni u saradnji sa raznim partnerima, integralni dio Mikser House-a je i Prodavnica Balkanskog Dizajna koja na jednom mjestu okuplja selekciju najboljih domaćih i regionalnih dizajnera i njihovih rukotvorina.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti