Uskoro najmodernija laboratorija za kontrolu bolesti životinja i hrane

27.01.2017. 16:10 / Izvor: Fena
Uskoro najmodernija laboratorija za kontrolu bolesti životinja i hrane

Projekt provode Veterinarski fakultet Sarajevo, KJP Veterinarska stanica i Veterinarska inspekcija KS.

Ministarstvo privrede podržat će nastavak provođenja projekta “Monitoringa infektivnih i parazitarnih bolesti zoonotskog tipa u populaciji napuštenih pasa u KS”.

Ministar privrede KS Muharem Šabić danas je s dekanom Veterinarskog fakulteta Nihadom Fejzićem i profesorom Amirom Zahirovićem razgovarao o realizaciju ovog projekta.

"Vrlo je važno da se nastavi s realizacijom pomenutog projekta, a planiramo da od fakulteta naručimo i studiju koja bi sa stručnog aspekta pristupila rješavanju metastaziranog stanja pseće populacije na ulicama Kantona i Federacije", kazao je ministar Šabić.

S obzirom na to da su napravljeni pozitivni zaokreti u funkcioniranju veterinarske djelatnosti u KS, dekan Fejzić je izrazio nadu da će vrlo brzo biti stavljena u funkciju jedna posebna laboratorija koja je već izgrađena na Stupu.

"Ona bi bila jedna od najmodernijih laboratorija za kontrolu bolesti životinja i hrane, ne samo u BiH nego i regionu. Riječ je o zajedničkom projektu Vlade KS i  Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva", pojasnio je Fejzić.

Istaknuto je da je od  1.000 pregledanih pasa, čak njih 908 pozitivno na različita parazitna zarazna oboljenja, što procentualno iznosi 90,8 posto. Tokom tog istraživanja ustanovljena je 21 vrsta različitih parazitnih zaraznih oboljenja kod pasa lutalica, saopćeno je iz Press službe KS.

Projekt “Monitoring infektivnih i parazitarnih bolesti zoonotskog tipa u populaciji napuštenih pasa u KS” provode Veterinarski fakultet Sarajevo, KJP Veterinarska stanica i Veterinarska inspekcija KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije