Adnan Hamidović Frenkie, reper - Najbolji flow na Balkanu

24.08.2012. 11:57 / Izvor: eKapija.ba
Adnan Hamidović Frenkie, reper - Najbolji flow na Balkanu

Čitajući recenzije njegovih albuma zadnje šta će nam pasti na pamet je da je riječ o jednom hiphop izvođaču.

 

Čitajući recenzije njegovih albuma zadnje šta će nam pasti na pamet je da je riječ o jednom hiphop izvođaču. Njegove tekstove porede sa Rage Against the Mashine-om, Azrom i čak sa Salmanom Rushdiejem.

Adnan Hamidović Frenkie je rođen 1982. godine u Bijeljini. Svoju karijeru je počeo "duplajući" Edu Maajku i snimajući na radio Kameleonu svoje prve demo snimke. Fm Jam je njemu, kao i mnogim hiphop umjetnicima iz Tuzle bila prva stanica. Tamo su snimljene prve pjesme pomenutog Ede Maajke, Hamze, tuzlanskog regge kolektiva Defence pa i Frenkija.

Fm Jam je prva bh. hiphop emisija i upravo ona je bila odskočna daska, nama danas dobro poznatim, rap imenima. Frenkie danas iza sebe ima tri albuma, bezbroj nastupa i mnoge suradnje sa raznim muzičarima širom Balkana.

Za njegov prvi album "Odličan CD" dobio je Zlatnu Kooglu kao najbolji novi izvođač godine, za pjesmu "Hajmo ih rušit" - Davorina, a sva tri albuma su redovno zastupljena na top listama bosanskih tjednika Slobodna Bosna , Start i Dani, kao najbolja domaća izdanja.

Sa pjesmama kao što su "Hajmo ih rushit", "Mr. Policeman", "Protestna nota" i "Miki i Hari" uspio je uzdrmati javnost kao i same političare koji ponekad i znaju "prokomentirati" njegove tekstove. Pjesma "Soundtrack" je dospjela čak i do Hollywooda.

Uvrštena je na soundtrack filma "The Incredible Hulk" i korištena je kao podloga za jednu od scena u pomenutom filmu, a na poziv Dine Mustafica radio je muziku za predstavu "Mortal Kombajn". Okušao se i kao kolumnista Dana i E-novina.

Riječ je o jednom MC-u koji sa svojim tekstovima tjera slušatelja na razmišljanje. Njegove pjesme će sigurno izazvat reakciju u vama i neće vas ostaviti ravnodušnim. Na kraju je najbolje citirati Ilka Čulića koji je u jednoj recenziji rekao:

"Frenkiejev concious-rap sve je blizi sirovoj stvarnosnoj prozi, a njegov flow je najbolji na Balkanu..."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti