Energetska efikasnost i radna mjesta u fokusu Gospodarskog foruma u Žepču

15.10.2015. 11:54 / Izvor: Akta.ba
Energetska efikasnost i radna mjesta u fokusu Gospodarskog foruma u Žepču
OTVORI GALERIJU

U Žepču je danas počeo Drugi Gospodarski forum na kojem su se okupili eminentni stručnjaci iz javnog i privatnog sektora iz područja energetske učinkovitosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Češke.

U Žepču je danas počeo Drugi Gospodarski forum na kojem su se okupili eminentni stručnjaci iz javnog i privatnog sektora iz područja energetske učinkovitosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Češke.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko ovom prilikom je istakao da Općina želi da se lokalni razvoj, lokalno certificiranje premjesti na lokalnu zajednicu, općinsku zajednicu gdje se to dešava, rađa i gdje je to najbliže građanima.

"Svi treba da stvaramo pozitivan poslovni ambijent  i pozitivno poslovno okruženje ne čekajući da nam neko pomogne", naglasio je Zovko.

Direktorica Razvojne Agencije Žepče, Branka Janko kazala je da je općina Žepče mjesto gdje se pažnja sve više posvećuje unaprijeđenju poslovnog okruženja i javno privatnog dijaloga.

"Ustopstavljanjem Centra za investitore u okviru Razvojne agencije Žepče, formiranjem Lokalnog ekonomskog foruma kao tijela u okviru kojeg se provode politike partnerstva, primjenom procedura koje nameće certifikat BFC-a certificiranja općina sa povoljnim poslovnim okruženjem, jasno poručujemo da su investicije naš prioritet a mala i srednja preduzeća fokus našeg rada", kazala je Janko te dodala kako na ovom putu imaju mnoge partnere i saradnike.

"Već tri godine uspješno sarađujemo sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju GIZ. Saradnja će se nastaviti i naredne tri godine na provođenju naših prioritetnih projekata u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja", istakla je Janko.

Napomenula je kako se život odvija i kroji u općinama koje sa ograničenjima koje imaju, nemaju mnogo mogućnosti. Zato bi kaže i jedna od poruka ovog Drugog gospodarskog foruma trebala biti prema centrima moći da se okrenu i pogledaju na ove male sredine.

"Naši budući prioriteti bit će na podizanju konkurentnosti domaćeg gospodarstva, promoviranju domaće proizvodnje, jačanju kapaciteta za upravljanje kompanijama i obrazovanju stručnih kadrova za potrebe kompanija", istakla je Janko, te čestitala 15. oktobar/listopad Međunarodni dan žena na selu i sa Foruma poručila da se poveća broj žena koje su uključene u društveno-ekonomski razvoj lokalne zajednice.

U dajem toku Foruma istaknuto je kako Bosna i Hercegovina još uvijek nema pravo sudjelovanja u Programu inteligentne energije koji nudi velike mogućnosti međunarodne suradnje u energetskom sektoru jer nije ispoštovala obveze prema energetskoj zajednici a koje se odnose, između ostalog, na usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti.

U nastavka Foruma prezentirane su teme: Energetska učinkovitost u malim i srednjih poduzećima, mogućnosti smanjenja troškova, kao i iskustva kompanija iz BIH i okruženja u području energetske efikasnosti koje su uspješno realizirale vlastite investicije. Svoja iskustva podijelila je i kompanija "Ceteor" Sarajevo, "Esco eco Energija" Livno, CRP Tuzla...

Također u okviru Gospodarskog foruma predstavit će se finansijski okviri koji su trenutno dostupni u BIH a koji podržavaju investicije u području energetske efikasnosti od strane Razvojne banke FBIH i Procredit banke, kao i projekat "Investiranje u sektor energije" koji provodi USAID EIA. U panel diskusiji tražit će se odgovori na pitanje: Energetska efikasnost kao motiv i mogućnost za smanjenje troškova i podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

U okviru Gospodarskog foruma Žepče do kraja dana planirani su individualni poslovni susreti kompanija iz BIH, Hrvatske, Srbije i Češke, kao i prezentacije proizvoda i usluga kompanija "Hifa Oil" i "Euro Stil" (BIH), "Metal Inženjering" Ivanjica (Srbija), "Vojvodina metal klaster" (Srbija), "Teknotherm Engineering" Norveška i "Eko plast" Žepče i "Zagrebinspekt" Mostar.

Inače, organizatori Foruma su Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti