Farma Spreča dobila energetsku dozvolu za izgradnju elektrane na bioplin

06.06.2017. 15:27 / Izvor: Akta.ba
Farma Spreča dobila energetsku dozvolu za izgradnju elektrane na bioplin

Ovo je prva elektrana i prva izdata dozvola za postrojenje koje kao primarni izvor energije koristi bioplin.

Farma Spreča dobila je energetsku dozvolu za izgradnju elektrane na bioplin, od strane Ministarstva energetike i rudarstva FBiH i to je prva elektrana i prva izdata dozvola za postrojenje koje kao primarni izvor energije koristi bioplin.

"Dobijanje energetske dozvole za farmu Spreča je jedan od završnih koraka za dobijanje dozvole za početak izgradnje. Ovim projektom bit ćemo prvi u FBiH i među prvima u BiH sa ozbiljnim bioplinskim postrojenjem. Najveća dobit svega ovoga je da je kompletan projekat, ideju, realizaciju, biznis plan i sve aktivnosti oko dobijanja dozvola radio i radi i dalje naš razvojni tim sastavljen od mladih ljudi koji su po struci arhitekti, inžinjeri mašinstva i elektrotehnike, građevinarstva i ekonomisti. Zbog smo ponosni da smo sami nosili projekat i naučili mnogo toga i stekli potrebno znanje za buduće investicije", kazao je za portal Akta.ba Adin Fakić, direktor Milkosa.

Inače, bioplin će se proizvoditi od otpada sa farme. Bioplinska postrojenja i proizvodnja energije iz bioplina je veoma značajan projekat u BiH i to sa aspekta implementacije Direktive 2009/28/EC, kojom je za Bosnu i Hercegovinu utvrđen obavezujući cilj od 40% udjela obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji energije. Osim toga, naročito se ističe važnost ovakvog postrojenja i njegov uticaj na smanjenje zagađenja i pozitivne efekte u očuvanju i zaštiti životne sredine i vodnih tokova.

Ovom dozvolom omogućen je nastavak projekta, upis projekta u Registar projekata OIEiEK u fazi izgradnje i pripreme za potpisivanje predugovora o otkupu električne energije sa Operatorom za OIE i EK,  a za što je preduslov i usvajanje dinamičkih kvota.

"Obratili smo se nadležnim institucijama sa Inicijativom za izmjenu akcionog plana Federacije BiH za korištenje obnovljivih izvora energije (APOEF), da se predvide dinamičke kvote i podsticanje proizvodnje energije iz biogasa kao primarnog OIE", dodaje on.

Očekuje se da će za narednu godinu biti predviđene dinamičke kvote i podsticanje proizvodnje energije iz biogasa, potpisivanje predugovora o otkupu električne energije i početak izgradnje elektrane.

Kako smo već ranije pisali, projekat je vrijedan 10 miliona KM, a  njegovom realizacijom stvara se šansa za pokretanje ostalih projekata koje "Milkos" ima u planu, kao i zapošljavanje novih ljudi.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti