Lista najjačih u BiH: Koje firme uplaćuju najviše PDV-a u državni budžet?

17.02.2017. 09:14 / Izvor: Akta.ba
Lista najjačih u BiH: Koje firme uplaćuju najviše PDV-a u državni budžet?

U BiH već posljednjih pet godina istih pet preduzeća uplaćuje najveće iznose po osnovu poreza na dodatu vrijednost.

U BiH već posljednjih pet godina istih pet preduzeća uplaćuje najveće iznose po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) na godišnjem nivou, pa samim tim i najviše pune državni budžet.

Ono što je posebno zanimljivo je da na toj listi ima najviše kompanija koje vrše uslužne djelatnosti, dok su malobrojnije one iz realnog sektora, posebno iz prerađivačke industrije.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, gdje nisu uzete u obzir uplate po akciznim obavezama, poreski krediti ili povrati PDV-a, u svih prethodnih pet godina, zaključno sa 31.12.2016. godine, apsolutni lider po uplatama PDV-a bila je "Optima grupa" Banjaluka, u čijem sastavu posluju Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i lanac benzinskih pumpi "Nestro petrol". Odmah potom slijede BH Telecom d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Fabrika duhana Sarajevo d.d., Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH kazao je za poslovni portal Akta.ba kako su prihodi od indirektnih poreza u 2016. godini iznosili su šest milijardi i 638 miliona KM i veći su za 284 miliona KM ili 4,48  posto u odnosu na isti period 2015. godine kada su iznosili šest milijardi i 354 milliona  KM.

"Nakon izvršenih povrata PDV-a poreskim obveznicima, koji su u 2016. godini iznosili jednu milijardu i 108 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u toku 2016. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su pet milijardI i 530 miliona KM i veći su za 271 milion KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u toku 2015. godine. Za finansiranje državnih institucija u 2016. godini raspoređen je iznos od 750 miliona KM. Ostatak sredstava završio je u entitetskim kasama i to: Federaciji BiH ukupno tri milijarde i 31 milion KM, Republici Srpskoj jedan milijardu i 560 miliona KM i Distriktu Brčko 168 miliona KM", kaže Kovačević.

E. Ko.

U dokumentu ispod možete pogledati pregled top pet kompanija koje su u zadnjih pet godina uplaćivale najviše PDV-a u BiH.

PREUZMI DOKUMENT:
Top pet kompanija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti