Messer BH Gas širi proizvodnju CO2: Od 2017. počinje i izvoz iz BiH

03.10.2016. 09:58 / Izvor: Akta.ba
Messer BH Gas širi proizvodnju CO2: Od 2017. počinje i izvoz iz BiH

Kompanija Messer BH Gas investirati će pet milijuna KM u proizvodnju ugljen-dioksida u Sočkovcu kod Petrova.

Kompanija Messer BH Gas investirati će pet milijuna KM u proizvodnju ugljen-dioksida u Sočkovcu kod Petrova. Ova nova investicija predstavlja proširenje proizvodnje CO2 otvaranjem nove bušotine.

Generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski za Akta.ba kaže da sve što proizvedu u njihovoj tvornici CO2 u Sočkovcu i prodaju.

''Sočkovac postaje strateški veoma važno područje za kompaniju Messer u BiH, jer smo do sada opskrbljivali našim plinom klijente u BiH, a početkom eksploatacije iz nove bušotine postat ćemo izvoznik ugljen-dioksida u Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje. CO2 je strateški plin i u budućnosti će biti itekako potreban u raznim gospodarskim granama'', navodi on.

(Valentin Ilievski)

Sredinom prošlog mjeseca su u Sočkovcu predstavili uposlenicima, rukovodstvu i partnerima novi izvor termomineralne vode iz koga će se proizvoditi nove količine ugljen-dioksida.

Eksperti iz oblasti geologije procijenili su da je na lokalitetu Ciguše Bare u Sočkovcu urađena bušotina na dubini od 495 metara koja se nalazi na najperspektivnijoj hidrogeotermalnoj i plinskoj zoni u bivšoj Jugoslaviji.

''Bušotina će biti tehnički spremna za proizvodnju u travnju/aprilu 2017. godine. Dakle, od otvaranja naše prve bušotine u ovom području (2012.) do otvaranja druge proći će pet godina. Jako smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima kao i komunikacijom sa lokalnom zajednicom i općinskim vlastima koji pokazuju interes za strana ulaganja olakšavajući nam dobijanje dozvola i ukupno poslovanje'', ističe Ilievski. Dodaje da njihova poslovna strategija počiva na stalnom ulaganju. Vide prosperitet u tome da rade na bazi pravljenja dugoročnih biznis strategija.

''Već sada pravimo plan za narednih deset godina. Svake godine investiramo cjelokupan naš profit u infrastrukturu, laboratorijska istraživanja, hemijske analize, IT tehnologiju, eko projekte i sl.  Ulažemo sve što zaradimo'', navodi Ilievski.

Što se tiče planova u Banjoj Luci planiraju otvoriti podružnicu, distributivni centar i punionicu. "Otvorit ćemo skladišta, adminstrativne odjele i usavršavati tehnologije neophodne za rad naših proizvodnih postrojenja. Izgradit ćemo i punionicu za kisik, dušik, argon i CO2 koja će opskrbljivati  kupce u entitetu Republika Srpska. Zatim ćemo u ovom Tehnološkom parku razvijati naše stručne potencijale, know how i raditi na edukaciji za specijalne struke kao što je zavarivanje'', kaže za Akta.ba Ilievski. 

Kompanija Messer u Bosni i Hercegovini je od prve njihove investicije 1997. godine do danas uložila preko 100 milijuna KM u izgradnju proizvodnih kapaciteta, razvoja tehnologije i infrastrukture, te primjenu novih znanja i edukaciju uposlenih.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti