Usorac: Ukoliko Konzum ne bude plaćao, mljekari u RS-u će biti u problemima

07.04.2017. 07:35 / Izvor: Fena
Usorac: Ukoliko Konzum ne bude plaćao, mljekari u RS-u će biti u problemima

Usorac kaže da se poljoprivrednicima zasad duguje oko 25 miliona KM po odnosu podsticaja iz prošle i ove godine.

Mljekarski sektor Republike Srpske (RS) imat će problema ukoliko se ne riješi novonastala finansijska situacija u "Konzumu", koji je jedan od većih kupaca proizvoda "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice, upozorio je danas predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a Vladimir Usorac.

"Ukoliko bi Konzum stao s plaćanjem ili se dugovi nagomilali, može da dođe do ozbiljnog problema, jer ta mljekara ne bi više mogla da prati nas proizvođače mlijeka. Već imamo problem s premijama, a mljekara ako stane jedan mjesec s plaćanjem, taj sav sektor će stati", rekao je.

Stoga je pozvao Vladu RS-a i resorno ministarstvo da se pozabave ovim problemom, pa i  da sazovu posebnu sjednicu Vlade RS-a, jer osim mljekara i poljoprivredni proizvođači plasiraju robe za "Konzum". 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Stevo Mirjanić je kratko rekao da su s resorom trgovine i turizma razgovarali o određenim aktivnostima o ovom pitanju, ali zasad nije želio da otkrije o čemu se radi.

O situaciji u agraru RS-a danas su s predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača razgovarali predsjednik Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović te resorni ministar.

Usorac kaže da se poljoprivrednicima zasad duguje oko 25 miliona KM po odnosu podsticaja iz prošle i ove godine.

Ministar Mirjanić je priznao da su u ovoj godini uslovi privređivanja u agraru u RS-u veoma složeni, posebno zbog nelikvidnosti budžeta, što je uzrokovalo neredovne isplate podsticaja. 

"Nivo sredstava kojima se podstiče poljoprivreda je približan iznosu za podsticaje lani, ali je otežavajuća okolnost i izmjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Mirjanić.

To se, kaže, moglo ublažiti usvajanjem izmjena Zakona o akcizama, gdje bi se dodatnih 10 miliona KM dalo za podsticaje u poljoprivredi, koji i ove godine u RS-u iznose 60 miliona KM.

Najavio je da će Pravilnik o podsticajima biti još jednom razmotren u pogledu dodatnih zahtjeva ratara u smislu da li većina posticaja treba da bude u proizvodnju ili u investicije, a od ponedjeljeka će biti moguće da poljoprivrednici u RS-u koriste i "plavi dizel". 

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković je dodao da oni ne odustaju od zahtjeva da se iz budžeta RS-a izdvoji šest posto sredstava za agrar, a ulagala bi se u razvojne projekte.

Traže i da se uskladi Pravilnik o podsticajima u RS-u s onim u Federaciji BiH, u sektorima u kojima je to moguće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti