Novi plinovod Hrvatska - BiH išao bi od Zagvozda do Novog Travnika

01.05.2017. 07:23 / Izvor: Akta.ba
Novi plinovod Hrvatska - BiH išao bi od Zagvozda do Novog Travnika

Direktor BH-Gasa i članovi Uprave hrvatskog Plinacroa potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji.

Direktor BH-Gasa i članovi Uprave hrvatskog Plinacroa potpisali krajem prošle sedmice Memorandum o razumijevanju i saradnji između BH-Gasa i ovog hrvatskog operatora transportnog gasnog sistema, kojim su definirana područja saradnje u kojima će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije razvojnih projekata.

Pri tome je poseban naglasak stavljen na povezivanje gasnih sistema preko tačke južne interkonekcije (pravac Zagvozd- Imotski-Posušje-Travnik/Novi Travnik).

Trenutno stanje gasnog sistema u BiH kao imperativ postavlja zadatak izgradnje drugog ulaza gasa u BiH, uslovljeno prevashodno stanjem postojeće gasne mreže, s jedne strane, te s druge strane aktivnostima Republike Srpske oko kontrole ulaza gasa u BiH.

Postojanje više od jednog ulaza gasa proizilazi i kao obaveza koju država BiH kao članica Energetske zajednice mora ispuniti, a u vezi relevantnih direktiva iz oblasti sigurnosti snabdijevanja.

BH-Gas će na bazi potpisanog Memoranduma, u saradnji sa Vladom Federacije BiH i resornim ministarstvom, pokrenuti aktivnosti na realizaciji nominovanih aktivnosti iz Memoranduma, a sve s ciljem osiguranja stabilnih isporuka prirodnog gasa za građane FBiH i cijele BiH, saopćeno je iz BH-Gasa.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije