Predstavljen projekt izgradnje pruge Vareš-Banovići

28.12.2015. 09:46 / Izvor: Federalna.ba
Predstavljen projekt izgradnje pruge Vareš-Banovići

U Varešu je predstavljen projekt izgradnje pruge Vareš-Banovići. Struka tvrdi da su aktuelna kretanja u oblasti transporta prilika za ovaj projekat koju ne treba propustiti.

U Varešu je predstavljen projekt izgradnje pruge Vareš-Banovići. Struka tvrdi da su aktuelna kretanja u oblasti transporta prilika za ovaj projekat koju ne treba propustiti. U Varešu, općini u kojoj je ukupan broj stanovnika na nivou broja zaposlenih prije rata, od moguće gradnje pruge, očekuju mnogo.

Nekada razvijena vareška privreda temeljila se na eksploataciji i preradi željezne rude. Sumorna ekonomska slika ove općine dijelom je posljedica i svojevrsne saobraćajne blokade u kojoj se Vareš i 20 godina nakon rata nalazi. Ideja o izgradnji pruge od Vareša do Banovića zato je dočekana kao šansa koju ne treba propustiti.

"Smatramo da bi lokalna zajednica u prvom redu Vareš, a kasnije i Banovići i susjedne općine Zavidovići i Olovo mogle doživjeti privredni bum, privrednu ekspanziju. To bi, naprosto, značilo otvaranje ove lokalne zajednice u punom kapacitetu prema svijetu", kaže vareški načelnik Avdija Kovačević.

Projekt izgradnje pruge Vareš-Banovići gurnut je ustrani prije 50 godina. Aktuelizirali su ga u skorije vrijeme stručnjaci jer bi, tvrde, tom prugom bio zatvoren takozvani transportni prsten od Kaknja do Tuzle. To bi značilo sigurnije snabdijevanje termoelektrana ugljem, uz smanjenje godišnjih transportnih troškova za 15 miliona maraka.

"Projektom bi dobili nižu cijenu transporta za dužinu koja je prezentirana, nekih 130 kilometara, što bi u konačnici imalo ekonomske efekte u jeftinijem kilovat-satu električne energije", pojašnjava dr. Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju JP EPBiH.

Izgradnjom pruge u dužini od oko 50 kilometara bili bi osigurani uvjeti i za eksploataciju takozvanih kritičnih mineralnih sirovina s liste potreba Evropske unije, kojima ovo područje obiluje. Stav struke je da bi pruga Vareš-Banovići mogla biti mnogo više od regionalnog projekta. Svjetski trend je, tvrde, preusmjeravanje transporta robe na vidove saobraćaja koji imaju najmanji utjecaj na ekologiju, zbog čega željeznice dobijaju na značaju.

U Varešu sada s nestrpljenjem očekuju stav viših nivoa vlasti, ali i politike o ovom projektu. Za žitelje Vareša podrška izgradnji pruge prema Banovićima značila bi, kako kažu, povratak na kolosjek koji vodi u sigurniju budućnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije