Neverbalna komunikacija kod razgovora za posao

23.09.2016. 11:05 / Izvor: zena.hr
Neverbalna komunikacija kod razgovora za posao

I ono što ne izgovorite imat će utjecaja na ishod razgovora s mogućim poslodavcem.

Na početku razgovora nabacite osmjeh na lice. Time ćete pokazati da niste napeti, da ste zadovoljni i sretni što dolazite na razgovor baš u tu kompaniju. Nastojte da osmjeh ne djeluje umjetno i usiljeno, slobodno vježbajte pred ogledalom.

Pružite ruku, neka stisak bude snažniji, ali ne prejak
Pružanjem ruke pokazujete svoje manire i samouvjerenost, snažnim stiskom pokazujete da se ne bojite i da ste spremni suočiti se sa izazovima. Međutim prejaki stisak radi kontra efekt jer može pokazati da ste nervozni ili da nešto forsirate to jest da to niste pravi vi.

Za vrijeme upoznavanja i razgovora sugovornika gledajte ravno u oči
Pokazujete da se ne bojite, da ste samouvjereni, skretanjem pogleda ili gledanjem u pod pokazujete   nesigurnost i strah što se zasigurno ne očekuje od budućeg zaposlenika.

Ne buljite u sugovornikove oči, nos ili usta tijekom razgovora
Kao što je važno gledati u oči tijekom upoznavanja i za vrijeme razgovora, važno je da ne buljite kontinuirano u neki dio tijela ili lica sugovornika. Nastojte u pogledu biti spontani, ne fokusirajte jednu točku. Dobar i kvalitetan kontakt pokazuje poštovanje i interes.

Budite energični
Što više energije pokažete bit ćete interesantniji. No svakako ta energija ne bi trebala biti nervoza ili nervozni obrazac ponašanja.

Ne dodirujte svoje lice, grlo, usta, nos ili uši tijekom razgovora
Time odašiljete poruku nervoze, nesigurnosti, nelagode u društvu dotičnog sugovornika. Sugovornik će pomisliti da biste se nelagodno osjećali u kompaniji i ako dobijete posao.

Izbjegavajte prekrižene noge
Prekrižene noge stvaraju “zid” između vas i sugovornika.

Izbjegavajte križanje ruku i prstiju
Time ostavljate dojam da vam je dosadno ili da ste nezainteresirani za tematiku o kojoj se raspravlja

Imajte ravno, ali ne i ukočeno držanje
To je imperativ tijekom razgovora za posao. Povucite ramena natrag i sjedite uspravno. Time odajete dojam osobe od povjerenja. Ne budite ukočeni, samo uspravni, slobodno se pomjerite s vremena na vrijeme, nemojte se ukipiti kad dođete i ne micati se do kraja razgovora.

Nastojte pravilno disati
To će vam omogućiti da smanjite nervozu, u kombinaciji sa ravnim držanjem sugovornik će vas percipirati kao smirenu i čvrstu osobu koja zna što želi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera