Novi roman Bekima Sejranovića - Tvoj sin, Huckleberry Finn u Buybooku

18.01.2016. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Novi roman Bekima Sejranovića -  Tvoj sin, Huckleberry Finn u Buybooku

Bekim Sejranović, vodeće ime savremene bosanskohercegovačke i norveške književne scene posljednje decenije, publici se u januaru 2016. predstavlja novim romanom Tvoj sin, Huckleberry Finn (Sarajevo: Buybook, 2015).

Bekim Sejranović, vodeće ime savremene bosanskohercegovačke i norveške književne scene posljednje decenije, publici se u januaru 2016. predstavlja novim romanom Tvoj sin, Huckleberry Finn (Sarajevo: Buybook, 2015). Ovo izdanje posljednje je u nizu iznimno uspješnih Sejranovićevih ostvarenja, romana Nigdje, niotkuda (Buybook/Profil, 2008), za koji mu je 2009. godine dodijeljena nagrada "Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, drugog romana Ljepši kraj (Buybook 2010), zbirke priča Sandale (V.B.Z., 2013), i drugih.

Tvoj sin, Huckleberry Finn prvo je objavljen na norveškom jeziku, a prije nekoliko dana pojavio se i u svom bosanskohercegovačkom izdanju. Zbog izuzetnog interesa publike, ovaj "najbolji roman jednog od najzanimljivijih postjugoslavenskih pisaca" (Zoran Ferić), u vrlo kratkom vremenu se pojavio u čak tri izdanja regionalnih izdavača.

Bekim Sejranović je rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je na riječkom Pomorskom fakultetu, no odustaje od sna da postane pomorac, te na tamošnjem Filozofskom fakultetu počinje da studira kroatistiku i komparativnu književnost. Godine 1993. seli se u Oslo, na čijem je Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Na istom fakultetu od 2001. do 2006. godine radi kao lektor i predaje južnoslovenske književnosti, jezike i prevođenje. Istovremeno, od 2000. godine pa sve do danas radi kao sudski tumač i književni prevodilac, predaje norveški za strance, te piše i objavljuje prozu. Romani i kratke priče prevedeni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenаčki, makedonski, nemački, češki, italijanski i poljski.  Od 2011. do 2014. godine Bekim Sejranović je živio u Ljubljani, a od maja 2015. godine živi i radi u Zagrebu. 

Buybook najavljuje promociju knjige Bekima Sejranovića Tvoj sin, Huckleberry Finn za petak 22. 01. 2015, a knjiga je već sada dostupna u Knjžarama Buybook i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza