Roboti će u budućnosti biti još sličniji ljudima

19.04.2016. 11:02 / Izvor: Akta.ba
Roboti će u budućnosti biti još sličniji ljudima

Grupa naučnika sa Cornwell univerziteta proizvela je mekani materijal koji bi se u budućnosti mogao koristiti za izradu kože robota.

Tridesettreće izdanje emisije m:agazin vas vodi u Meksiko gdje su izumili uređaj i aplikaciju za kontrolu potrošnje goriva, u posjetu naučnicima sa Cornwell univerziteta koji su napravili vještački materijal koji bi u budućnosti mogao biti korišten za izradu kože robota, te u Australiju gdje je jedan dječak postao Iron man na jedan dan. Budite i ove subote, 23. aprila, od 16:15  uz program Alternativne televizije i voditeljku Brankicu Raković.

Ponukan brojnim pritužbama na društvenim mrežama o tome kako vlasnici benzinskih pumpi naplaćuju više goriva od onoga što isporučuju, Meksikanac Pedro Delfin došao je na ideju da kreira uređaj koji bi tome stao na kraj. Tako je nastao Gasonest, uređaj instaliran između otvora rezervoara i crijeva pomoću kog se sipa gorivo. Uz pomoć senzora za protok Gasonest mjeri koliko goriva je sipano u rezervoar i šalje podatke na vaš mobilni uređaj. Gorivo prolazi kroz instalirani uređaj i na taj način mjeri tačnu količinu, a podatke možete uporediti sa onima na aparatu.

Grupa naučnika sa Cornwell univerziteta proizvela je mekani materijal koji bi se u budućnosti mogao koristiti za izradu kože robota. Materijal nosi naziv HLEC, veoma je mekan i nevjerovatno otporan i u stanju je izdržati dva puta jače sile naprezanja u odnosu na ranije materijale. Naučnici materijal upoređuju sa kožom hobotnice, a svoju primjenu bi, osim kao koža za robote, mogao pronaći u izradi nosivih uređaja. S obzirom na to da se istraživanje sprovodi uz podršku američke vojske, uskoro bi mogli vidjeti i vojne uniforme napravljene od ovog specijalnog materijala ili čak ratne robote koji bi se mogli lako sakriti u svakom prostoru.

Humanitarna fondacija Make a wish iz Australije ima za cilj ispunjavanje posebnih želja teško oboljelim mališanima. Dominik, dječak koji boluje od cistične fibroze, napisao je pismo fondaciji i poželio da bude Iron Man na jedan dan. Cijela operacija zahtijevala je nekoliko mjeseci planiranja i rađena je uz asistenciju policije, koja je bolesnom dječaku obezbijedila čak i helikopter. Kako bi se uživio u ulogu strip junaka i obavio svoju misiju dječak je imao zadatak da spasi otetu novinarku. Akcija je naišla na ogromnu podršku javnosti, uključujući i "pravog" Iron Man-a, poznatog glumca Roberta Downey Jr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza