Na jednom mjestu sve informacije za mala preduzeća

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Na jednom mjestu sve informacije za mala preduzeća

14.11.2016. 08:38 / Izvor: Federalna.ba

Uredi One Stop Shop su praksa u Evropskoj uniji. Cilj im je zadovoljiti potrebe mikro, malih i srednjih preduzeća za lokalnim poslovnim servisom u kojem mogu dobiti sve informacije, poslovne usluge i konsultacije na jednom mjestu. Vlada Federacije ima obavezu, prema Reformskoj agendi, da otvori urede u svih deset kantona do juna 2018. Zasad ih imaju općine Tešanj, Teslić i Žepče.

Ured One Stop Shop u Tešnju zvanično je otvoren prije osam mjeseci. Dio je COBEAR projekta Europske unije vrijednog više od milion maraka.

Kako objašnjava Umihana Krličević-Omerović, dosad su imali upite korisnika - fizičkih i pravnih lica. Upiti su se odnosili na postupak osnivanja preduzeća, obrta, društva sa ograničenom odgovornošću.

Povećava se broj upita, ali i korisnika usluga ureda koji je prvenstveno servis privrednicima.

Kenan Korajlić jedan je od privrednika. Ističe kako su u One Stop Shopu tražili smo direktne informacije kojim putem da realizuju promjenu naziva firme.

I Enis Subašić koristio je usluge ovog ureda.

"Radimo trenutno na projektu brendiranja i u ovim prvim mjesecima rada osjetili smo povećanje prodaje naših proizvoda na domaćem tržištu, ali i na stranom", kaže ovaj privrednik.

Za dvije godine, od 33 kompanije iz Tešnja, njih 13 je putem One Stop Shop ureda usvojilo međunarodne certifikate kvalitete i poboljšalo konkurentnost. Istovremeno, povećale su promet za 86, a izvoz za 19 posto. Otvoreno je 341 novo radno mjesto.

Direktor Razvojne agencije Tešanj Ismar Alagić kaže kako očekuju da projekt traje još šest mjeseci te da će ti efekti biti mnogo veći.

Otvaranje One Stop Shop ureda ide sporo, iako je Vlada FBiH u Reformskoj agendi planirala da do 30. juna 2018. otvori deset finansijsko-informatičkih servisa. Tešanj, Teslić i Žepče su začetnici procesa i primjer kako treba raditi.

Nakon što je Financial Times područje Tešnja, Teslića i Žepča proglasio zonom poslovne izvrsnosti u Jugoistočnoj Evropi, ove lokalne zajednice su, kroz asocijaciju COBEAR, usvojile prestižni međunarodni standard BFC, što dodatno potvrđuje njihovo opredjeljenje da otvore vrata domaćim i stranim investitorima.

A investitori se imaju kome i obratiti jer je od 100 najuspješnijih kompanija u BiH - sedam iz Tešnja. One Stop Shop ured je poželjan servis u zajednici.

"Sve smo mi to radili i prije, ali smatramo da je otvaranjem ureda 'Sve na jednom mjestu' došlo do poboljšanja i napravil ismo korak naprijed u podizanju konkurentnosti našeg područja", kaže Hamzalija Hojkurić, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i finansije Tešanja.

Podići konkurentnost, boriti se s neusklađenim zakonodavstvom i poslovnom klimom te dobiti zaposlenost - svakako jeste poslovno umijeće. U Tešanju, Tesliću i Žepču se nadaju da će njihovo iskustvo potaknuti više nivoe vlasti na ispunjavanje zadatih obaveza poput onih iz Reformske agende.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti