Nema privatizacije BH Telecoma

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nema privatizacije BH Telecoma

11.01.2017. 14:45 / Izvor:

Povodom medijskih napisa da je Vlada FBiH pripremila "svoj" izvještaj o poslovanju JP BH Telecoma s namjerom da privatizira ovu kompaniju,  Federalna vlada saopćava da ne postoje nikakvi, ni javni ni tajni planovi privatizacije BH Telecoma niti je to ikada bio uslov MMF-a.

Vlada Federacije BiH može razmatrati i odlučivati  isključivo Izvještaj o poslovanju koji je sačinila uprava BH Telecoma d.d. Sarajevo, a koji će joj putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacije, kao nadležnog ministarstva, uskoro biti i dostavljen.

Stoga tvrdnja da Federalna vlada samoinicijativno istražuje poslovanje pojedinih kompanija i da ih kasnije u ”paralelnim izvještajima” optužuje za manipulacije i zloupotrebe predstavlja besmislicu i potpuno nepoznavanje pravnih procedura, koje moraju biti ispoštovane, da bi neki akt bio razmatran na sjednici  Vlada Federacije BiH.

Odnosi između direktora javnih preduzeća i Vlade Federacije BiH, u kojima je država većinski vlasnik, zasnovani su na apsolutnom povjerenju i podršci. Razumljivo da je, poput ostalih preduzeća, i poslovanje najprofitabilnije federalne kompanije tema redovne komunikacije između federalnog premijera Fadila Novalića i generalnog direktora Mirsada Zaimovića, kao i resornog ministra Denisa Lasića.

Osnovni cilj tih kontakata je osiguranje najbolje moguću saradnje između Vlade Federacije BiH i BH Telecoma što u konačnici treba da donese  i najviši  kvalitet usluga za građane.

Krajnje je neozbiljna tvrdnja da se Federalna vlada bavi analizom rada medija i njihovim odnosom prema predstavnicima vlasti. Cijenimo da sponzorstva BH Telecoma i drugih javnih kompanija imaju za cilj  promociju novinarskih sloboda i što kvalitetnije izvještavanje javnosti o političkim i društvenim prilikama u Bosni i Hercegovine, a nikako njihovo ograničavanje.

Kopija, javnosti predstavljenog, nepostojećeg alternativnog Izvještaja o poslovanju BH Telecoma koji je, navodno, bez znanja direktora sačinila Vlada Federacije BiH je  falsifikat, kao što je netačna i informacija o njegovom postojanju.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti