Nova esencijalna lista lijekova izazvala negodovanje stranih kompanija

19.11.2015. 16:03 / Izvor: Akta.ba
Nova esencijalna lista lijekova izazvala negodovanje stranih kompanija

U novoj pozitivnoj, esencijalnoj, listi lijekova u Tuzlanskom kantonu domaći proizvođači su zastupljeni sa 38, a inostrani sa 62% od ukupnog broja lijekova, što predstavlja određeno smanjenje uvoznih lijekova.

U novoj pozitivnoj, esencijalnoj, listi lijekova u Tuzlanskom kantonu domaći proizvođači su zastupljeni sa 38, a inostrani sa 62% od ukupnog broja lijekova. Ovo predstavlja određeno smanjenje uvoznih lijekova, a povećavanje lijekova koje proizvode bosanskohercegovačke kompanije, a koji se izdaju na teret javnih sredstava kojima raspolaže Zavod zdravstvenog osiguranja TK.

Ovakvim odnosom nezadovoljni su i strani proizvođači lijekova, na čiju je inicijativu upriličen sastanak premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa ambasadorima Makedonije, Hrvatske i Slovenije Nj.E. Ramija Rexheepija, Nj.E. Ivana Del Vechia, i Nj.E. Iztoka Grmeka.

Kako je na sastanku potvrđeno usvajanjem ovakve liste Vlada je željela na određeni način zaštititi domaće, odnosno farmeceutske kompanije koje proizvode lijekove u BiH.

"Još nismo zadovoljni odnosom sudjelovanja domaćih proizvođača lijekova na esencijalnoj listi. Od 35 miliona KM, još su 62 posto na toj listi lijekovi stranih proizvođača, dok su s 38 posto zastupljeni domaći proizvođači. Proizvođači lijekova iz ove tri, nama bliske zemlje zastupljeni su u procentu od 28%", rekao je premijer Gutić.

Ovom Odlukom Vlada nipošto nije zadirala u slobodno tržište lijekova, tako da se svi lijekovi stranih proizvođača i dalje mogu naći u prodaji u apotekama, ali je nastojala da javnim sredstvima, iz javnog fonda, ubuduće finansira veću količinu i obim lijekova domaćih proizvođača. „Posmatrajući procente učešća stranih proizvođača u listi koja se finansira iz sredstava Zavoda nipošto ne možemo govoriti o monopolu, a mislim da je svima razumljiva odluka Vlade da pokušamo napraviti uštede od oko 5 miliona KM, a ujedno i zaštititi domaće proizvođače lijekova“.

Također danas je istaknuto i razumijevanje za posjetu ambasadora, ali i negativan stav prema pritiscima farmaceutskih lobija koje Vlada trpi zbog svoje odluke i zaštite domaće proizvodnje.

"Mi od Liste nećemo odustati. Ona je u potpunosti usaglašena sa svim pozitivnim propisima tako da Pozitivna lista lijekova, usvojena na Vladi, ostaje sve do donošenja nove Pozitivne liste na federalnom nivou. Po donošenju nove federalne liste mi ćemo, u skladu sa zakonskim obavezama, vršiti usklađivanje naše liste", naglašava premijer Gutić, s čim su se složili i prisutni ambasadori.

Premijer Gutić danas se osvrnuo i na odluku bivšeg federalnog ministra zdravstva Rusmira Mesihovića, za uvođenje zaštićene cijene lijeka, koje su najmanje 20 do 30 posto više u odnosu na tržišnu vrijednost nekog lijeka. Tako sad npr. lijek koji se koristi kod problema sa srcem u RS-u košta oko 20, a kod nas na esencijalnoj listi košta oko 60 KM. "To je nedopustivo i apsurdno. Ta odluka je štetna po zdravstveni sistem FBiH i mi smo uputili inicijativu resornom federalnom ministru da se stavi van snage ta odluka kojom se direktno ide na ruku farmaceutskoj industriji i omogući da tržište diktira cijenu lijeka", naglasio je premijer TK-a Bego Gutić.

ANALIZA ODNOSA PROMETA STRANIH I DOMAĆIH PROIZVOĐAČA U BIH I TUZLANSKOM KANTONU

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ukupna prodaja za 2014. godinu te odsno stranih i domaćih proizvođaća je iznosio:

Tabela 1. Ukupan promet i odnos uvoza i prometa domaćih proizvođača

Kada je u pitanju prodaja lijekova domaćih proizvođača, struktura prodaje izgleda:

Tabela 2. Prodaja lijekova domaćih proizvođača

Kada su u pitanju strani proizvođači struktura prodaje po porizvođačima izgleda ovako:

Tabela 3. Strani proizvođači koji imaju najveću prodaju lijekova u BiH u 2014. godini

Kada je u pitanju realizacija lijekova proizvođača iz Makedonije, Hrvatske i Slovenije u BiH, ona je prikazana u tabeli ispod:

Tabela 4. Uvoz lijekova u BiH za proizvođače iz Hrvatske, Makedonije i Slovenije

Ako se posmatra potrošnja lijekova u 2014. godini sa pozitivne liste Tuzlanskog kantona, odnos domaćih i stranih je prikazan u tabeli ispod.

Tabela 5. Promet lijekova na pozitivnoj listi TK sa udjelom domaćih i stranih proizvođača u 2014. godini

Tabela 6. Promet lijekova na pozitivnoj listi TK sa udjelom domaćih i stranih proizvođača u 2015. godini

 

Na novoj listi primijenjenoj od 02.11.2015. godine struktura zastupljenosti preparata po porijeklu proizvođača je sljedeća:

Tabela 7. Zastupljenost preparata na novoj pozitivnoj listi lijekova TK

Tabela 8. Projekcija potrošnje lijekova u 2016. godini na osnovu nove liste lijekova TK

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti