Sedam stvari koje ti tvoj šef ne želi reći

25.03.2016. 10:10 / Izvor: Index.hr
Sedam stvari koje ti tvoj šef ne želi reći

Svaki put prije nego nešto objaviš na Facebooku ili Instagramu, zapitaj se da li bi tvoj poslodavac htio to vidjeti ili pročitati.

1. Što radiš izvan ureda

Svaki put prije nego objaviš nešto na Facebooku ili Instagramu, zapitaj se da li bi tvoj poslodavac htio to vidjeti ili pročitati. On možda neće pratiti baš svaki tvoj korak, osim ako mu ne daš povoda za to. Pa ubuduće budi pažljivija o tome koliko informacija dijeliš o svojim vikendima ili tome što misliš o svojim kolegama i slično.

2. Tvoj stav

Sviđa li ti se ona ili ne, uredska politika se mora poštivati. Tako su često  ponašanje i odnos s ostalim kolegama važniji od tvoje sposobnosti izvršavanja zadataka. Poslodavci žele timske igrače, a ne zaposlenike koje ostali smatraju nepristojnima, bahatima i teškim za raditi.

3. Tvoje mišljenje

Nemoj se bojati toga da se tvoj glas čuje. Najvrijedniji radnici preuzimaju inicijativu te se ne boje pokazati svoju osobnost. Niti jedan poslodavac ne želi radnika, koji će samo ispuniti svoje mjesto za stolom i to je sve što se od njega može očekivati. Ako nešto želiš, reci to. Posebno ako čvrsto vjeruješ u svoje ideje i stavove.

4. Što radiš u uredu

Niti jedan poslodavac ne može točno znati što radi svaki njegov zaposlenik u danu. No, ti mu možeš olakšati posao te sama reći što si napravila. To ne mora biti na dnevnoj bazi, no svakako može biti na tjednoj ili mjesečnoj, u pismenom obliku, naravno. Pa kad ćeš tražiti povišicu...

5. Odjeća

Možda misliš kako tvoj poslodavac ima pametnijeg posla od kontroliranja modnog izričaja svojih zaposlenika, no vjeruj nam, sigurno će primijetiti kada se ne poštuju takva pravila. No, ti nemoj biti u toj skupini, već budi zaposlenik koji strogo poštuje poslovni bonton, kako bi izbjegla neugodne razgovore, koji bi se mogli dogoditi.

6. Povratne informacije

Iako su poslodavci ti koji obično daju povratne informacije, vole kada to rade i njihovi zaposlenici, naravno, samo one pozitivne, nakon kojih će oni izgledati te se osjećati dobro. Pohvali svog šefa i pred drugima, no pazi da tvoje riječi budu iskrene i kratke.

7. Preuzmi odgovornost za svoja djela

Bilo da se radi o loše odrađenom projektu, kašnjenju ili nečem trećem, nemoj tražiti krivicu u drugima, čak i ako si radila u timu. Umjesto toga, priznaj svoju pogrešku te pripazi da se takve stvari više ne ponavljaju. To je uvijek bolja opcija, ako želiš zadržati dobro mišljenje kolega i poslodavca o sebi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera