Još jedna uspješna godina: Bekto Precisa u pohodu na tržište Tajlanda

28.02.2017. 15:30 / Izvor: Akta.ba

Za kompaniju Bekto Precisa koja u BiH važi za čudo privrednog razvoja protekla godina bila je veoma uspješna.

Za kompaniju Bekto Precisa koja u BiH važi za čudo privrednog razvoja protekla godina bila je veoma uspješna. Višedecenijsko iskustvo u proizvodnji alata i brizganju plastike rezultiralo je da ova kompanija dobije status evropskog brenda u prozvodnji alata. Pored ovog sektora koji je i osnovna djelatnost kompanije, svi pogoni kompanije radili punim kapacitetom, tako da rezultati ostalih proizvoda iz različith sektora, od automobilske, sportske, elektro industrije i višenamjenskih proizvoda nisu zanamerivi.

Krajem prošle godine počeli su sa realizacijom novog projekta. Proširili su saradnju sa dugogodišnjim partnerom Fischer, svjetskim brendom kada je u pitanju sportska industrija, dok su ovu godinu počeli sa ugovaranjem poslova na novim tržištima.

RENOMIRANI SVJETSKI KUPCI

"Već na samom početku godine osvojili smo novo tržište, a to je Tajland. Detalje o ovoj saradnji ćemo objaviti kada sve bude finalizirano. Naša tendencija je stalni rast i razvoj kompanije, ugovaranje novih poslova i osvajanje novih tržišta na kojima do sada nismo imali priliku biti zastupljeni. Proširili smo mrežu kupaca i ostvarili partnerske odnose sa kompanijama sa kojima do sada nismo sarađivali. Kompanija koja je za 11 godina postojanja znatno uvećala vrijednost i koja posluje sa renomiranim kupcima poput Emke, Fischera, Helle,Volkswagena, postala je lider u proizvodnji alata za brizganje plastike u jugoistočnoj Evropi i kao takva i u narednom periodu nastavit će sa širenjem kapaciteta i osvajanjem novih tržišta. Taj put neće biti lak, ali zahvaljujući vrhunskom kvalitetu naših proizvoda i usluga spremni smo udovoljiti i najzahtjevnijim kupcima", kazao je Amir Ćoralić, tehnički direktor goraždanske kompanije Bekto Precisa, u razgovoru za portal Akta.ba.

Govoreći o preprekama za veća ulaganja u nove fabrike i radna mjesta u BiH, Ćoralić navodi da novi pravilnik Vlade FBiH o oporezivanju toplog obroka i regresa, odnosno ukidanja olakšica na dobit, zasigurno neće doprinijeti stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta.

"Mi, kao i drugi privrednici još uvijek čekamo najavljene olakšice. Novi zakoni dovode do nezadovoljstva privrednika jer za njih je to vrlo destimulirajuće. Ovakvim zakonima definitivno ne podstičemo stare, ali i nove potencijalne investitore. Porezni sistem FBiH treba da bude pravedniji, jednostavniji i povoljniji za porezne obveznike", navodi naš sagovornik.

Kako bi se u narednom periodu popravilo poslovno okruženje i pomoglo firmama da prošire svoje pogone i uposle nove radnike, Ćoralić smatra je "ključ" u novim investitorima koji su spremni ulagati u bh. privredu.

Po njegovim riječima, mnogo je komparativnih prednosti koje mogu privući pažnju investitora, od obrazovane radne snage, relativno dobre povezanosti sa zemljama razvijene Evrope, duge industrijske tradicije i još uvijek nižih troškova proizvodnje. Ali, ključ svega je zakonodavna i politička stabilnost u zemlji.

Također, velike barijeru u poslovanju predstavlja i to što se ne primjenjuje novi Zakon o carinskoj politici.

OLAKŠICE NA PRIVREMENI UVOZ

"Osim ovog problema postoje i barijere prilikom ulaganja u domaće kompanije kada je riječ o inostranim partnerima bh. kompanija koji žele proširiti proizvodne kapacitete. Tako na primjer, ukoliko imate stranog partnera koji želi proširiti proizvodnju i dovesti tehničku opremu u vaše proizvodne pogone, to možete uraditi na način da privremeno uvezete mašine i opremu, a da biste to realizovali morate imati bankovnu carinsku garanciju što iziskuje velike troškove, koji su toliki da veći dio profita iz tih poslova ode na finansiranje troškova vezanih za garancije i kamate", kaže on, dodajući da ovi troškovi predstavljaju veliki problem domaćim kompanijama koje su dužne osigurati bankovnu carinsku garanciju na uvezenu opremu i mašine putem privremenog uvoza.

"Ukoliko želimo da se bh. privreda razvija i da privučemo investitore, izvršna i zakonodavna vlast u BiH mora hitno pojednostaviti uvozno-izvozne procedure, kao što je privremeni uvoz pa da se npr. umjesto bankovnih carinskih garancija koriste bjanko mjenice, kako bi se troškovi domaćih kompanija sveli u realne okvire. Uvođenjem olakšica na privremeni uvoz, novac bi se preusmjerio za druge potrebe preduzeća, proširenju kapaciteta i zapošljavanju novog broja radnika", smatra Ćoralić.

Kada su u pitanju planovu za ovu godinu, po njegovim riječima, Bekto Precisa nastavlja pregovore koji su započeti krajem prošle godine i to sa inostranim poslovnim partnerima koji su prepoznavši izuzetan kvalitet proizvoda i usluga ove kompanije zainteresovani da dio proizvodnje iz Europske Unije premjeste u pogone Bekto Precise u Goraždu.

Odsustvo Enise Bekto se itekako osjeti

Javnosti je poznato da je Enisa Bekto, generalna direktorica Bekto Precisa početkom prošle godine preživjela tešku saobraćajnu nesreću i da se još uvijek nije vratila svojim radnim obavezama u potpunosti. S obzirom da je godinama uspješno vodila kompaniju, svi uposlenici su saglasni da se njena odsutnost u poslovanju itekako osjeti.

"Mnogo je svakodnevnih zadataka i obaveza za koje pomislim da bi ih lakše savladali da je prisutna u kompaniji, jer ona ništa ne prepušta slučaju - od velikih ugovora do najsitnijih detalja. Poznato je da su u Bekto Precisi žene uglavnom na rukovodećim pozicijama,  a Enisa je za sebe birala tim hrabrih i odvažnih žena koje će moći pratiti njen tempo rada. Često je znala reći da žene imaju "multitasking", sposobnost da obavljaju više različitih poslova odjednom. Sa nestrpljenjem očekujem njen povratak na posao i radujem se tom danu. Ona ima posebnu snagu", zaključuje Ćoralić. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti