PIT DRINA 2019: Goražde danas domaćin brojnih privrednika iz BiH i regiona

21.03.2019. 10:07 / Izvor: Akta.ba
PIT DRINA 2019: Goražde danas domaćin brojnih privrednika iz BiH i regiona
OTVORI GALERIJU

PIT Drina 2019 okupila je brojne eminentne privrednike i stručnjake iz raznih proizvodnih oblasti.

U hotelu Behar u Goraždu danas je otvorena treća regionalna poslovno stručna konferencija namijenjena industrijskim i proizvodnim djelatnostima "Proizvodnja-Industrija-Tehnologija PIT Drina 2019”.

Na samom početku Muhamed Ramović, gradonačelnik Grada Goražda poželio je dobrodošlicu prisutnima i zahvalio se organizatorima što su prepoznali Goražde kao grad koji je privredni centar regije u kojem posluju neke od najuspješnijih kompanija u BiH. 

"Grad Goražde će i dalje biti velika podrška za privredna ulaganja i za otvaranje novih industrijskih zona", poručio je on. 

Emir Oković, Premijer BPK Goražde u svom obraćanju istakao je značaj infrastrukturnih projekata, od posebnog značaja je svakako izgradnja tunela Hranjen koja je počela početkom marta. 

"BPK je najmanji kanton u FBiH, ali je prepoznatljiv po svom privrednom razvoju koji u zadnjih deset godina bilježi značajan rast", istakao je premijer.

Prisutnima se obratila i Šejla Bojadžija, predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Goražde koja se zahvalila proizvodnim kompanijama koje su doprinijele privrednom razvitku i zahvaljujući kojim je grad dobio status “čudo na Drini”.

"Nadamo se da će to biti podsticaj mladim ljudima da i dalje rade i stvaraju", poručila je ona.

Projekt menadžerica konferencije Esma Manić rekla je da je osnovna misija kompanije da pruži privredi podršku i pomogne u umrežavanju i širenju znanja.

"Targer je kompanija koja je dio organizacionog odbora i sretni što je broj okupljenih učesnika govori kolika je snaga konferencije", istakla je ona.

Inače, u Goraždu je ovo prva konferencija ovakvog karaktera. Ideja je nastala iz potrebe i želje da se promoviše uspjeh goraždanskih privrednika koji su svojim inovativnim pristupom, upravljanjem ljudskim resursima i proizvodnjom privredno razvili istočni dio BiH i predstavljaju svjetao primjer uspješnog poslovanja i razvoja. 

PIT Drina 2019 okupila je oko 130 privrednika i stručnjaka iz raznih proizvodnih oblasti, što će rezultirati njihovim boljim povezivanjem i dodatnim oživljavanjem lokalne ali i cjelokupne privrede u BiH. 

Tokom dana, na konferenciji će biti održan veliki broj stručnih izlaganja kako bi se učesnici upoznali sa aktuelnim i naprednim metodama, tehnikama i tehnologijama u poslovnim operacijama i efektima njihove implementacije u BiH.

Fokus je svakako na inovativnim rješenjima za optimizaciju procesa proizvodnje i motivaciiji uposlenika. 

Neke od tema o kojima će se govoriti, a koje su okarakterisane kao krucijalne za održivu budućnost proizvodnog sektora, su lean kao metoda za unapređenje konkurentnosti, kako biti inovativna organizacija, kako biti poželjan poslodavac, kako razviti stručne kadrove, digitalna transformacija poslovanja, automatizacija proizvodnje i mnoge druge.

Također, cilj konferencije je da se aktualiziraju teme kao što je obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta, osnivanje klastera, tehnoloških parkova, industrijskih zona, a sve u cilju podizanja konkurentnosti bh. kompanija.

U toku dana planiran je i B2B networking kao i panel diskusija na temu “Inovativne metode u upravljanju ljudskim resursima” o kojoj će govoriti direktori jednih od najvećih i najznačajnijih bh kompanija. 

Konferencija se završava obilaskom Industrijske zone Vitkovići u kojoj ćemo posjetiti Prevent Goražde i EMKA Bosniu, a održava se u organizaciji konsultantske kuće Targer Engineering & Consulting, Vlade Bosansko-Podrinjskog Kantona, Grada Goražda, Udruženja poslodavaca BPK i Privredne komore BPK.

Poslovni portal Akta.ba je medijski pokrovitelj konferencije.

S.B.

Foto: Akta.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti