Predstavnici Saveza općina i gradova FBiH sa savjetnikom evropskog komesara

18.03.2017. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Predstavnici Saveza općina i gradova FBiH sa savjetnikom evropskog komesara

Savjetnik Schausbereger interesirao se za stanje u lokalnoj samoupravi FBiH i njenoj uključenosti u procese.

U sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu jučer je održan sastanak predstavnika Saveza općina i gradova Federacije BiH sa Franz Schausberegerom, specijalnim savjetnikom evropskog komesara za proširenje Evropske unije Johannesa Hahna i šefom političkog odjela Evropske unije u BiH Mattom Fieldom, a u okviru posjete premijera zapadnog Balkana Bosni i Hercegovini.

Direktorica Saveza Vesna Travljanin i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić govorili su o stanju u kojem se nalazi lokalna samouprava u FBiH.

Savjetnik Schausbereger interesirao se za stanje u lokalnoj samoupravi FBiH i njenoj uključenosti u procese koji se trenutno provode od Vijeća ministara i Vlade FBiH vezane za proces pridruživanja. Bilo je riječi o implementaciji Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, čiji je potpisnik BiH, a koja nije implementirana u značajnoj mjeri.

To se prije svega odnosi na korištenje vlastitih resursa u lokalnim zajednicama, te pravo na učešće u donošenju zakona koji se odnose na lokalnu samoupravu. Tokom sastanka bilo je riječi i o situaciji u vezi međunarodnog zaduživanja, gdje općine kao nivo vlasti nisu korisnici sredstava MMF-a, ali učestvuju u njegovom vraćanju iz ukupnog fonda.

Također, razgovarano je i o rješenjima u oblastima ustavnog uređenja. Naglašena je asimetričnost između FBiH i RS-a u odnosu na to da srednji nivo vlasti u RS-u ne postoji, dok su u FBiH dva nivoa, entitetski i kantonalni. U tom smislu je razgovarano o modalitetima kako bi se to u budućnosti moglo izjednačiti i dovesti na nivo da u cijeloj državi lokalna samouprava bude u istom položaju.

Predstavnici Delegacije Evropske unije su pokazali interesovanje za ove teme, a posebno za oblast međuopćinske i međuentitetske saradnje na lokalnom nivou u okviru BiH, kao i regionalne saradnje na području zapadnog Balkana, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti