Isplata penzija u samom vrhu prioriteta plaćanja

Halil Subašić, direktor Zavoda: Fond PIO je stabilan, prihodi u porastu

25.04.2024. 14:09 / Izvor: Avaz.ba
Halil Subašić

Finansijsko stanje Federalnog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) je stabilno.

Finansijsko stanje Federalnog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) je stabilno, kaže u razgovoru za "Dnevni avaz“ Halil Subašić, direktor Zavoda PIO/MIO, ističući da su prihodi od uplate doprinosa u stalnom porastu.

"Naš godišnji budžet iznosi više od 3.500.000.000 KM, što je gotovo 50 posto ukupnog budžeta Federacije BiH. Prelaskom na budžetski način finansiranja, Vlada FBiH postaje garant isplate penzija i finansijske stabilnosti Fonda", govori Subašić.

Navodi da je isplata penzija u samom vrhu prioriteta plaćanja, tako da je, s te strane, ističe, finansijski rizik poremećaja u isplati penzija sveden na minimum.

"U protekloj 2023. godini prihodi od doprinosa su iznosili 2.837.000.000 KM, što je povećanje u odnosu na 2022. godinu od 14,7 posto. Ove godine prihodi od doprinosa rastu po prosječnoj mjesečnoj stopi od oko 10 posto, što bi na kraju godine trebalo rezultirati naplatom doprinosa od 3.115.000.000 KM, naravno pod uvjetom da se zadrži postojeća stopa rasta naplate doprinosa do kraja tekuće godine", kaže nam Subašić.

Iako su penzijski fondovi uspostavljeni na principima međugeneracijske solidarnosti, osjetljivi na različite promjene u društvu i ekonomiji, Subašić naglašava da je Vlada FBiH to prepoznala.

"Na otklanjanju takvih negativnih efekata aktivno se radi kroz provođenje fiskalne reforme radi suzbijanja sive ekonomije, kroz pripremu i donošenje novog zakona o radu, radi liberalizacije tržišta i stvaranja nove, povoljnije ekonomske klime, a čemu će sigurno doprinijeti i nedavno otvoreni pristupni pregovori s EU", pojašnjava Subašić.

Zahtjev penzionera

Osvrćući se na zahtjeve penzionera koji će tražiti izmjene Zakona o PIO, na način da se penzije više ne usklađuju prema trenutno utvrđenim parametrima, rastu potrošačkih cijena i BDP-a, Subašić kaže kako treba imati u vidu da se sistemski zakoni, kao što je Zakon o PIO, ne trebaju olako mijenjati.

"Podsjetit ću da smo tokom 2023. godine, prema navedenim parametrima iz 2022., penzije uskladili i redovno i vanredno u procentu većem od 20 posto, dok je prosječna plaća u 2022. godini rasla za samo 11,7 posto", ističe čelnik Zavoda.

Novčana pomoć

U vezi s isplatom jednokratne novčane pomoći, što također traže iz Saveza penzionera, Subašić kaže da Fond podržava i pozdravlja sve inicijative i prijedloge koje imaju za cilj dovesti do unapređenja cjelokupnog materijalnog i socijalnog položaja penzionera.

"Međutim, po konkretnom pitanju, Fond PIO nema nikakve nadležnosti i ingerencije. Naravno, Fond je u svakom trenutku spreman biti „servis“ za realizaciju isplate jednokratne pomoći u bilo kojem obliku i iznosu koji eventualno usvoji i odobri Vlada FBiH", zaključuje Subašić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti