Učenik postao veliki proizvođač povrća

24.03.2017. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
Učenik postao veliki proizvođač povrća

Uz redovne školske obaveze, srednjoškolac Benjamin Crljenković (18) iz Sanskog Mosta bavi se plasteničkom proizvodnjom.

Uz redovne školske obaveze, srednjoškolac Benjamin Crljenković (18) iz Sanskog Mosta bavi se plasteničkom proizvodnjom i u proteklih nekoliko godina uspio je postati jedan od većih proizvođača na ovom području.

Crljenković pohađa četvrti razred Srednje poljoprivredne škole "Sanus futurum" i kaže kako je u prilici da sve što nauči tokom školovanja primijeni u praktičnom radu.

On ima četiri plastenika i na površini od oko 500 kvadratnih metara proizvodi paradajz, papriku, patlidžan, salatu, blitvu, luk i ostale povrtarske kulture, dok na otvorenom prostoru sije krompir i strne žitarice.

Ovaj mladić kaže kako se prije nekoliko godina posvetio poljoprivrednoj proizvodnji nakon što je njegov otac otišao na rad u Njemačku, te dodaje kako mu u svakodnevnim poslovima pomaže majka.

Objašnjava kako u proizvodnji primjenjuje savremene agrotehničke mjere i tehnike, a ovih dana privodi kraju sadnju u plastenicima.

"Najzahtjevniji dio posla je da se zemljište u plastenicima pripremi na adekvatan način, znači da se obogati mineralima i gnojivom, te da se potom posadi sjeme. Sastavni dio proizvodnje je uzgajanje rasada i to se mora na najkvalitetniji način uraditi kako bi biljka bila postojana i rodna", objašnjava Crljenković.

On nema slobodnog vremena kao njegovi vršnjaci, jer poslije škole odlazi u plastenik i bavi se poslom koji zahtijeva mnogo truda i odricanja.

Dodaje kako ga žalosti stav većine vršnjaka kako je poljoprivreda posao za "seljake" i da od njega treba bježati glavom bez obzira.

Svoje proizvode plasira na domaće tržište, a samo tokom protekle godine zaradio je dovoljno novca za polaganje vozačkog ispita, a potom je sebi kupio i citroen C3.

Mladi poljoprivrednik ne zapostavlja učenje i jedan je od najboljih učenika u generaciji poljoprivrednih tehničara, koji ove godine završavaju srednju školu. On planira upisati Poljoprivredni fakultet u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti