Da li će škole u USK ostati bez grijanja, poništen tender za nabavku peleta

09.11.2022. 08:44 / Izvor: Akta.ba
grijanje

Zbog trenutne situacije na tržištu peleta moglo bi doći do problema grijanja u osnovnim i srednjim školama USK.

Zbog trenutne situacije na tržištu peleta moglo bi doći do problema grijanja u osnovnim i srednjim školama USK.

Naime, kako saznaje portal Akta.ba Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK je poništilo tender za nabavku peleta za potrebe ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja sa područja Unsko-sanskog kantona.

"Tender je poništen razloga što su dospjele ponude bile višestruko veće od planiranih sredstava za nabavku ovog energenta", pojasnio je Almin Hopovac, resorni ministar, dodajući da su pokušali nabaviti 672 tone peleta kako bi se omogućilo nesmetano grijanje za ovdašnje obrazovne ustanove.

"Međutim, zbog trenutne situacije promijenili smo raniju odluku o centralizaciji nabavke energenata, te smo ovlastili škole da svaka za sebe krene u procese nabavke, s tim što smo im doznačili neophodna sredstva. Moram reći kako smo u ozbiljnom problemu kada je riječ o tržištu energenata, jer cijene divljaju i rastu iz dana u dan, što stvara velike probleme kada je riječ o javnim nabavkama", naglasio je Hopovac.

Da podsjetimo, na tržištu Unsko-sanskog kantona cijena peleta se trenutno kreće u rasponu od 500 do 800 maraka, ali je problem u tome što ga je u ovom trenutku skoro nemoguće kupiti. 

U međuvremenu, neke od škola su pokrenule procedure nabavke peleta, ali je u ovom trenutku krajnje neizvjesno kada bi im energenti mogli biti isporučeni.

"Mi imamo određene rezerve peleta i poručili smo od jednog dobavljača šest tona. Međutim, ukoliko pelet ne dobijemo do kraja novembra, bićemo u ozbiljnim problemima", rekao je Senad Tičević, direktor Srednje poljoprivredne škole "Sanus futurum" u Sanskom Mostu. 

Adnan Busuladžić, direktor Umjetničke škole "Nusret Keskin Braco" iz Bihaća, je kazao kako su raspisali tender za nabavku peleta, ali da im se niko od dobavljača nije javio.

"Ljudi su iskreni i kažu da im je sad teško isporučiti pelet, već da ga možemo dobiti tek u januaru ili februaru. Mi ne posjedujemo nikakve zalihe i pitanje je kako ćemo se grijati do tada", poručio je. 

U proteklim godinama, zbog ekonomičnosti i racionalnijeg korištenja ogreva, 21 školska ustanova u Unskosanskom kantonu preorijentisala se na korištenje peleta, što se u sadašnjim okolnostima pokazuje kao veliki problem.

E.S.

   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti