Uspješan završetak prve faze saradnje Datalaba BH i Ekonomskog fakulteta

11.04.2011. 13:26 / Izvor: eKapija.ba
Uspješan završetak prve faze saradnje Datalaba BH i Ekonomskog fakulteta

U prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (EFSA) sutra će biti upriličeno proglašenje uspješnog završetka prve faze saradnje Datalab-a BH i tog fakulteta. Ceremonija će biti upotpunjena podjelom training certifikata, te proglašenjem najboljih studenata koji će biti nagrađeni stipendijama i plaćenom praksom.

Početak saradnje Datalab BH i EFSA kao osnovni cilj imao je obezbijediti katedri za Računovodstvo i reviziju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu software za poslovnu informatiku, kako bi u nastavnom procesu studentima omogućili efektivnije izučavanje predmeta iz oblasti računovodstva i revizije uz pomoć i primjenu najsavremenijih tehnologija i time bitno utjecati na kvalitet stečenog znanja i bolje prilike nakon završenog studija.

Kao rezultat saradnje u prvoj fazi proizašla je uspješno realizirana nastava iz predmeta "Projekat". Datalab je u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu omogućio da 63 studenta EFSA, od septembra do decembra 2010. godine, tokom nastave na predmetu "Projekat" naučeno praktično primjeni na poslovno-informacionom sistemu Pantheon. Polaznicima će biti uručena Training potvrda, a četiri najbolja studenta, koja su dodatno testirana, Datalab će nagraditi stipendijom i plaćenom praksom.

Tokom naredna tri mjeseca nagrađeni studenti će proći intenzivnu obuku rada na poslovno-informacionom sistemu Pantheon uz mogućnost da se profiliraju u određenoj oblasti, te s ciljem da u budućnosti postanu dio Datalab tima ili uposlenik jedne od preko 1.000 bh kompanija u kojima se poslovni procesi svakodnevno vode u Pantheon-u.

Prema riječima jedne od stipendista Datalaba, Melise Smajić, saradnja sa Datalab-om joj pruža mogućnost da vidi u stvarnosti ono o čemu uči tri godine. Kao studentu svaki vid prakse mnogo joj znači, jer teorija je jedno, a raditi odgovorno neki posao, nešto sasvim drugo.

Datalab, kao vodeća kompanija za razvoj poslovne programske opreme za mala i srednje preduzeća u Adriatik regiji, zajedno sa partnerima oblikuje i širi ekosistem koji učenicima, studentima i ostalim, koji se obrazuju i osposobljavaju u mreži njegovih EDU partnera omogućava lakše i brže zaposlenje. Kompanija Datalab kroz ovakvu saradnju želi omogućiti brži i neposredniji protok znanja i informacija potrebnih za kvalitetnije osposobljavanje i obrazovanje kadrova, koji će biti zaposleni u privredi.

"Siguran sam da će studentima ovakvo iskustvo pomoći u razvoju karijere i traženju posla nakon završetka studija, te da su u Datalab-u sretni, jer su ostvarili cilj da pomognu društvenoj zajednici, a naročito što im je partner u tome Ekonomski fakultet u Sarajevu, izjavio je Nedim Pašić direktor Datalab-a.

Ova saradnja je izvrstan primjer uspješne saradnje između visokoškolske ustanove i realnog sektora, utemeljen na edukacijskom procesu, koji kao krajnji cilj ima proizvodnju kadrova, koji raspolaže kako teoretskim tako i praktičnim znanjem iz područja računovodstva i primjene poslovne informatike i time znatno smanjuje troškove poslodavcima pri osposobljavanju kadrova za rad u kompaniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti