Blagajskoj tvrđavi hercega Stjepana vraća se dio starog sjaja

27.10.2016. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Blagajskoj tvrđavi hercega Stjepana vraća se dio starog sjaja

Nakon što je urađeno konzerviranje zidina planirano je i njihovo osvjetljenje LED rasvjetom.

Srednjovjekovno zdanje Stjepan grad, u kojem je stolovao Stjepan Vukšić Kosača, trebalo bi vratiti dio starog sjaja, a kako se turistički radnici nadaju i obogatiti turističku ponudu ovog područja. 

Agencija "Stari grad" Mostar, naime, nakon konzervacije zidina planira i osvjetljenje utvrde LED rasvjetom, postavljanje video nadzora, te protivprovalne zaštite.

Radi se o poslu vrijednom 30.000 KM. Poziv za nabavku ovih usluga je već raspisan.

Direktor Agencije Miralem Fajić za Akta.ba kaže da je ovo dio završnih radova na obnovi Starog grada Blagaja čiji je cilj unaprijeđenje turističke ponude.

''Tih 15 reflektora,koji bi osvjetljavali zidnine ove utvrde, bili bi određena vrsta putokaza za dolazak do utvrde. Nakon postavljanja reflektora i završetka tog posla u blizini će biti instalirana i trafostanica kako bi se omogućilo da osvjetljenje radi u punom kapacitetu'', kaže nam Fajić. 

Sredstva za čitav projekt iznosit će 35.000 KM. Od toga je iznos od 5.000 KM osiguralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a 30.000 KM, po javnom pozivu na koji su aplicirali, Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

Do sada je rađena konzervacija i održavanje zidina utvrde. ''Dvije trećine smo obnovili, a ostao je još dio sjevernog dijela zidina koji je okrenut prema Nevesinju. Ovaj projekt je radio Federalni zavod za zaštitu spomenika'', kaže on.

Stjepan grad je nekada bila gradska palača, opasana tvrdim bedemima s nazubljenim vrhovima koji su i danas vidljivi. Postoji i legenda koja kaže da je u njemu herceg Stjepan, navodno, zakopao svoje blago, te da je Blagaj dobio ime po blagu herceg Stjepana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije