Podržane aktivnosti za izgradnju mosta kod Svilaja

30.12.2016. 07:56 / Izvor: SRNA
Podržane aktivnosti za izgradnju mosta kod Svilaja

Nadležne institucije BiH ispunile su sve obaveze u ovom procesu, izvođač radova zvanično je uveden u posao 2. septembra.

Savjet ministara BiH upoznat je sa izvještajem Ministarstva saobraćaja i komunikacija o aktivnostima na realizaciji sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica auto-puta na Koridoru "Pet ce" od 15. jula do 31. oktobra.

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH će, u saradnji sa Javnim preduzećem "Auto-ceste Federacije BiH" i drugim relevantnim institucijama /Ministarstvo bezbjednosti BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH/, nastaviti i ubrzati aktivnosti na realizaciji projekta, te o tome redovno podnositi izvještaj Savjetu ministara BiH.

Nadležne institucije BiH ispunile su sve obaveze u ovom procesu, izvođač radova zvanično je uveden u posao 2. septembra, a krajnji rok za izgradnju mosta je dvije godine, odnosno 2. septembar 2018. godine.

Izgradnja mosta preko rijeke Save kod Svilaja ima veliki značaj, ne samo za BiH, nego i za region, saopšteno je nakon današnje sjednice Savjeta ministara.

Most se nalazi na trasi Panevropskog koridora "5 c" Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče i povezan je sa auto-putem na Koridoru Ljubljana-Zagreb-Beograd-Niš.

Ovaj most će povezati izgrađeni dio auto-puta na Koridoru "5 c" kroz Hrvatsku od rijeke Save do Osijeka u dužini od 60 kilometara i dionicu Odžak - Svilaj dugu oko 11 kilometara u BiH.

Ugovorena cijena za izgradnju ovog mosta je veća od 22 miliona eura, a radove finansiraju BiH i Hrvatska sa po 50 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije