Dijalog, kompromis i uzajamno poštivanje

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

25.04.2024. 08:05 / Izvor: Akta.ba
EU

Proces integracija u EU podrazumijeva aktivno sudjelovanje političkih predstavnika u institucijama BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, sa mnogobrojnom bh. delegacijom, učestvovala je jučer na prvom uvodnom sastanku izaslanstava Bosne i Hercegovine i Evropske komisije nakon otvaranja pregovora.

Sa strane EU sastanku je predsjedavao generalni direktor Glavne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman.

Krišto se iznova zahvalila Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji što su prepoznali napore i postignuća Vijeća ministara BiH i aktualne vladajuće koalicije i donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Evropske unije.

"Ta podrška i priznanje su od velike važnosti za nastavak našeg rada i daljnji napredak u ostvarivanju naših ciljeva", istakla je Krišto.

Ona je iskazala zadovoljstvo što je u izuzetnom kratkom roku uspješno organizirano ad hoc stručno, operativno i kvalitetno bh. izaslanstvo.

Podsjetila je da je cilj današnjeg sastanka pregled sljedećih koraka i dodatno pojašnjenje pregovaračkog procesa, naročito pripreme i pregleda pravne stečevine Evropske unije, kao i pregleda pregovaračke strukture u BiH, uoči nadolazeće međuvladine konferencije.

"Veoma je važno da danas, na samome početku, kao i tokom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u koji će sve vrijeme biti uključene nadležni nivoi vlasti", istakla je Krišto i dodala kako današnji sastanak šalje snažnu poruku iz BiH o spremnosti za saradnju i napredak u procesu pristupanja EU.

Naglasila je kako proces integracija u EU podrazumijeva aktivno sudjelovanje političkih predstavnika u institucijama BiH, zbog čega je ključno omogućiti prostor za dijalog i dogovor te donošenje odluka u institucijama BiH, kako bi se ostvario  napredak na EU putu i unaprijedila stabilnost i prosperitet naše države.

Dodala je kako će se i naredni koraci BiH na EU putu zasnivati na dijalogu, kompromisu i uzajamnom poštivanju te kako Evropska komisija očekuje brzu evaluaciju Programa integriranja BiH, jer je povratna informacija izuzetno važna za pripremu naredne faze bilateralnog screeninga usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

"Što prije dobijemo tu povratnu informaciju, to ćemo biti spremniji za sljedeće korake u procesu integracije - poručila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i dodala da predstavnici institucija BiH intenzivno rade na ispunjavanju svih preostalih obaveza", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU