Kupac Vlada Belgije

EK prodaje 23 poslovne zgrade u Briselu, ukupna investicija skoro 2 milijarde eura

02.05.2024. 12:24 / Izvor: Dnevni evropski servis
EK

Procenjuje se da će ukupni troškovi promjene namjene zgrada biti kolika je i njihova cijena, čime će ukupna investicija biti gotovo dvije milijarde eura.

Vlada Belgije kupit će od Evropske komisije 23 poslovne zgrade koje će uglavnom biti pretvorene u održive kancelarije, prodavnice, javne objekte i kuće.

Ta kupoprodaja dovest će do velike transformacije evropskog kvarta u Briselu.

Federalni holding i investiciona kompanija (SFPIM) belgijske vlade kupit će zgrade za oko 880 miliona eura, javila je agencija Belga.

SFPIM je 21 zgradu u briselskom evropskom kvartu dala u dugoročni zakup belgijskom fondu Sitiforvard (Cityforward) koji su osnovali SFPIM i osiguranje Etias (Ethias) i kojom upravlja njihov partner iz Brisela i Antverpena Vajtvud (Whitewood).

Belga prenosi da će 21 zgrada ukupne površine 300.000 kvadratnih metara biti pretvorena u održive kancelarije (70%), stanove (25%) i prodavnice ili javne objekte (5%).

Zahvaljujući projektu, u distriktu će biti 750-800 novih stanova.

Navodi se da će se prvi stanari i službenici preselti u nove prostore 2028. godine.

Procenjuje se da će ukupni troškovi promjene namjene zgrada biti kolika je i njihova cijena, čime će ukupna investicija biti gotovo dvije milijarde eura.

Preostale dvije zgrade, koje se nalaze van evropskog kvarta, prodate su jednom fondu za pristupačno stanovanje i jednoj kompaniji koje će ih preurediti u održive i pristupačne stanove za izdavanje i one u kojima žive vlasnici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU