CEPA

UAE i Ukrajina dovršili pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu

29.04.2024. 11:58 / Izvor: Agencije
CEPA

Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina dovršili su pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina dovršili su pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu, navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom u ponedjeljak, uoči njegovog formalnog potpisivanja.

Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu (CEPA) uklonit će ili smanjiti carine na niz roba i proizvoda, ukloniti trgovinske barijere i olakšati pristup tržištu izvoznicima s obje strane, navodi se u saopćenju.

Osim toga, CEPA će također "podržati oporavak Ukrajine i obnovu ključnih industrija i infrastrukture, dok će također pomoći u jačanju lanaca opskrbe u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike za ključni izvoz poput žitarica, mašina i metala".

Zalivska država pokušala je ostati neutralna u ukrajinskom sukobu uprkos pritisku Zapada na proizvođače nafte iz Zaliva da pomognu u izolaciji Rusije, članice OPEC+. Počela je pregovore za trgovinski sporazum s Ukrajinom krajem 2022.

Bilateralna nenaftna trgovina između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ukrajine dostigla je 385,8 miliona dolara 2023. godine, sa zajedničkim ulaganjem vrijednim oko 360 miliona dolara do kraja 2022. u sektorima, uključujući logistiku i infrastrukturu, putovanja i turizam i naprednu tehnologiju.

Dok je ukrajinska ekonomija duboko osjetila utjecaj rata s Rusijom, UAE se pozicioniraju da dugoročno gledaju na potencijalne buduće koristi.

"Želimo da budemo spremni za narednu eru Ukrajine", rekao je za Reuters Thani al Zeyoudi, ministar spoljne trgovine UAE.

"To (CEPA) je bitan korak za nas da imamo još jednu kapiju prema Evropi kroz Ukrajinu", kazao je Zeyoudi, dodajući da će sporazum osigurati potencijalni pristup tržištu ne samo za robu nego i usluge i omogućiti kompanijama iz UAE da izgrade povezanost s Evropskom unijom ako ili kada Ukrajina pristupi bloku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti