Najbogatiji u EU i najveći evropski zagađivači

Vlade EU gube 33 miliona eura na sat zbog neplaćenih poreza super bogatih

03.05.2024. 15:29 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Milijarderi u EU su od 2020. povećali akumulisano bogatstvo za trećinu, na 1,9 hiljada milijardi eura u 2023. godini.

Vlade EU godišnje gube 286,5 milijardi eura prihoda ili 33 miliona na sat ili BDP Finske jer ne uspijevaju da pravedno oporezuju najbogatije Evropljane.

To bi bila suma koju bi mogao da donese porez na bogatstvo od 5%, navodi se u analizi Oxfama.

Samo procenat najbogatijih u Evropi posjeduje gotovo polovinu finansijskog bogatstva kontinenta, uključujući bankarske depozite, akcije, obveznice i zajmove.

Milijarderi u EU su od 2020. povećali akumulisano bogatstvo za trećinu, na 1,9 hiljada milijardi eura u 2023. godini. 

Istovremeno je 99% populacije EU postalo siromašnije.

Jaz između evropskih super bogatih i "običnih" ljudi svake godine se širi jer vlade EU ne uspijevaju da pošteno oporezuju ekstremno bogatstvo, navodi se u saopštenju međunarodne humanitarne organizacije.

U Francuskoj prosječna osoba plaća oko 50% svog ekonomskog prihoda na ime poreza (svih zajedno) dok osoba iz 0,0002% najbogatijih plaća samo 2%.

U Italiji, gdje većina građana plaća 40-50% prihoda na ime poreza, milijarderi plaćaju samo oko 20%.

"Vlade više ne mogu da imaju izgovor "nema novca" što se neuspješno bore sa klimatskom krizom i za okončanje siromaštva. Novac koji im je potreban je u džepovima super bogatih", rekla je Oxfamova ekspertkinja za poreze Kjara Putaturo.

Progresivni porez po stopi od između 2 i 5% za multimilionere i milijardere u EU mogao bi da donese 286,5 milijardi eura godišnje. To odgovara gotovo 40% fonda za post-panedemijski oporavak EU, više je od tri puta više od sedmogodišnjeg budžeta EU za pomoć i više od polovine procijenjene sume svjetskih godišnjih troškova za prilagođavanje klimatskim promjenama i ublažavanje poslejdica u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Najbogatiji u Evropi su ujedno i najveći evropski zagađivači. Svaka osoba iz 1% najbogatijih emituje u prosjeku 14 puta više CO2 nego neko iz najnižih 50%.

Evropski porez na bogatstvo, navodi Oxfam, takođe bi mogao da riješi pitanje prevelikih emisija super bogatih usmjeravanjem njihovog bogatstva u finansiranje javnih službi i ispunjavanje klimatskih ciljeva.

Oxfam je naveo da se sedam od deset Evropljana slaže sa oporezivanjem bogatih radi podrške siromašnima.

Ta humanitarna organizacija, uz ekonomiste, multimilionere i političare, podržava Evropsku građansku inicijativu za evropski porez na bogatstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU