POSTUPAO MIMO USTAVA

Ustavni sud Hrvatske tvrdi: Milanović ne može biti ni mandatar u Vladi, ni premijer

19.04.2024. 15:06 / Izvor: Avaz.ba
HR

Zoran Milanović nije postupao po Ustavu.

Hrvatski Ustavni sud je održao vanrednu sjednicu u vezi izbora i angažmana predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima. 

Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske, Miroslav Šeparović, nakon sjednice je kazao da je Milanović nije postupao po Ustavu i da ne može biti premijer. 

"Ustavni sud utvrđuje da je politička stranka SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda od 18. marta 2024. godine. Međutim, predsjednik Republike nakon početka izborne kampanje sve do njezinog završetka više je puta javno izjavio da neće poštivati upozorenja od 18. marta i kontinuirano ga je kršio svojim višekratno ponovljenim izjavama da on jeste u kampanji i to kao budući predsjednik Vlade, prezentirajući pritom politički program i članove svoje buduće vlade. Dakle, iako nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike Hrvatske, nastupao je kao budući kandidat predsjednika Vlade", rekao je Šeparović.

Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović. Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda je istakao da predsjednik ne može biti i kandidat za mandatora za sastav vlade jer se te dvije pozicije međusobno isključuju.

"Predsjednik Republike Hrvatske je na vrijeme upozoren da podnese ostavku ako se želi kandidrati na izborima. Sad je gotovo. Ne može više biti mandatar za sastav Vlade, a ako bi takav mandat dobio, Ustavni sud bi donio posebnu odluku. Sam se doveo u poziciju da ne može biti mandatar. Po potrebi će o tome Ustavni sud donijeti posebnu odluku", poručio je.

Dodao je da svako drugačije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni poredak i vladavinu prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti