Italijanski div želi Tvornicu prečistača u Rogatici

27.06.2015. 11:04 / Izvor: Glas Srpske
Italijanski div želi Tvornicu prečistača u Rogatici

Italijanska grupacija "UFI filters" zainteresovana je za Novu tvornicu prečistača Rogatica, a Italijani su posjetili i njene pogone, da bi sagledali mogućnosti za proizvodnju.

Italijanska grupacija "UFI filters" zainteresovana je za Novu tvornicu prečistača Rogatica, a Italijani su posjetili i njene pogone, da bi sagledali mogućnosti za proizvodnju.

Nekadašnju Tvornicu prečistača u Rogatici, koja je uoči rata imala više od 750 radnika i reputaciju proizvođača visokokvalitetnih prečistača vazduha, goriva i maziva i hladnjaka ulja, kupila je 2009. godine Vlada RS, u okviru stečajnog postupka za 3,9 miliona maraka. Od tada su trajali pokušaji oživljavanja proizvodnje, a s obzirom na to da su bili bezuspješni, Vlada i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva su se orijentisali na pronalazak strateškog partnera, koji bi ulaganjem i osavremenjivanjem proizvodnje vratio rogatičku firmu na nekadašnje staze uspjeha. Posjeta predstavnika "UFI filters grupacije" probudila je nadu da bi mukama u rogatičkom preduzeću mogao doći kraj.

Delegacija italijanske firme, koju je predvodio drugi čovjek u rukovodnoj strukturi Rinaldo Fakini, prenijela je domaćinima da ima ozbiljne namjere u Rogatici. Italijani su u prisustvu ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića, rukovodstva Nove tvornice prečistača i poslanika u Narodnoj skupštini RS Milorada Jagodića, obišli fabriku i upoznali se sa stanjem opreme, pokazavši veliku zainteresovanost za pokretanje pogona. Na kraju posjete postignut je dogovor da sljedeći sastanak bude održan u Veroni, gdje je sjedište italijanske kompanije, na kojem će strane iznijeti uslove i donijeti odluku da li će ući u strateško partnerstvo.

Direktor Nove tvornice prečistača Predrag Ujić kaže da su veoma zadovoljni razgovorima sa rukovodstvom "UFI filtersa".

"'UFI filters' bi za Novu tvornicu prečistača predstavljao sigurnog partnera u budućnosti. Koji bi oblik saradnje bio uspostavljen, još nije definisano i o tome će još biti razgovora na sljedećim susretima, uz konsultacije sa resornim ministarstvom", istakao je Ujić.

Vlada i resorno ministarstvo pokrenuli su sa minimalnim brojem radnika početkom septembra 2010. godine Novu tvornicu prečistača. Uz stari proizvodni program uvedena je i nova djelatnost - usluge za treća lica. Fabriku je u startu Vlada podržala sa 600.000 maraka. Proizvodnja, međutim, nije uspjela da zaživi u planiranom kapacitetu, pa je krajem 2011. godine dvadesetak radnika ostalo bez posla.

"Posjeta delegacije italijanske firme budi optimizam. Vjerujem da će Nova tvornica prečistača uskoro postati dio velike porodice "UFI filters". To znači bolje dane za postojeće radnike, ali i zapošljavanje novih, od čega bi veliku korist imala cijela opština", istakao je Jagodić.

Svjetski proizvođač

Grupacija "UFI filters" poznati je svjetski proizvođač filtera za automobile, motocikle, teška vozila, poljoprivredne mašine, brodske motore, kompresore, viljuškare, građevinske mašine i rudarsku opremu. Proizvodne pogone sa više od 4.000 radnika osim u matičnoj zemlji ima u SAD, Kini, Japanu, Engleskoj, Portugaliji, Poljskoj, Francuskoj, Češkoj, Tunisu i Indiji.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije