Inflacija donijela poskupljenje proizvoda i usluga

U RS-u zbog inflacije, od usluga najviše poskupio popravak kućanskih aparata

23.04.2024. 09:12 / Izvor: Bloombergadria.com
RS

Predviđa se daljnji pad na oko tri odsto ove godine, uglavnom zbog blažih pritisaka na cijene hrane i energije. .

Inflacija u Republici Srpskoj na godišnjem nivou iznosi 2,7 odsto, a od marta prošle godine najveći rast cijena zabilježen je u oblasti popravka aparata za domaćinstvo, gdje su cijene više za čak 37 odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,4 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 2,7 odsto.

Kretanje inflacije u Republici Srpskoj

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

Najveći godišnji rast cijena u martu 2024. godine zabilježen je u odjeljku Restorani i hoteli i to 6,7 odsto, što je posljedica povećanja cijena usluge smještaja od 13,3 odsto.

Ostali proizvodi i usluge rasli su za šest odsto, usljed viših cijena u grupi usluge lične higijene od 8,5 odsto.

Rast cijena knjiga i udžbenika od 11 odsto učinio je da cijene u odjeljku rekreacije i kulture rastu za 4,8 odsto, dok je poskupljenje piva od 8,7 odsto uticalo da odjeljak alkoholnih pića i duvana raste za 4,3 odsto.

Najveći rast, što se tiče grupa proizvoda i usluga, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, evidentiran je u grupi popravak aparata za domaćinstvo i to za 37 odsto, što je učinilo da cijene u odjeljku namještaja i pokućstva rastu za četiri odsto.

Stanovanje je skuplje za 3,5 odsto, zbog viših cijena usluga održavanja i popravke stambene jedinice od 13,8 odsto.

Povećanje u odjeljku hrane i bezalkoholnih pića je 1,9 odsto, zbog viših cijena mineralne vode i sokova od 9,3 odsto i mesa od 7,2 odsto.

Skuplje je i zdravstvo, komunikacije, prevoz, obrazovanje, a niže cijene na godišnjem nivou zabilježene su jedino u odjeljku odjeće i obuće, za 5,4 odsto usljed sezonskih sniženja.

Indeksi potrošačkih cijena u martu 2024.

Izvor: Republički zavod za statistiku

Prosječna neto plata u martu 1.394 KM uz rast od 7,9 odsto

Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu 2024. godine iznosila je 1.394 KM i u odnosu na februar realno je manja za 0,3 odsto, dok je u odnosu na mart prošle godine realno veća za 7,9 odsto.

Najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.855 KM, a najniža je bila u oblasti građevinarstva (1.097 KM).

Prosječne neto plate u Republici Srpskoj u martu 2024. godine (u KM)

Izvor: Republički zavod za statistiku

U posljednjih godinu dana sva područja su zabilježila nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima trgovine na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala 21,9 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 20,9 odsto i snabdijevanja vodom; kanalizacije, upravljanja otpadom i djelatnosti sanacije (remedijacije) životne sredine 18,7 odsto.

Inače, rast inflacije u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) slabi i na mjesečnom i na godišnjem nivou. Potrošačke cijene u prosjeku su porasle za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok na godišnjem nivou inflacija iznosi 0,9 odsto.

Na godišnjem nivou cijene su najviše rasle u restoranima i hotelima (+9,8 odsto), a najviše su pojeftinili odjeća i obuća (-8,1 odsto).

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, u februaru je mjesečna inflacija iznosila 0,5 odsto, a godišnja 2,1 odsto, što je rezultat rasta cijena u hotelima i restoranima.

Rezidentni predstavnik MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Andreas Tudyka u emisiji Strat na Bloomberg Adria TV rekao je da je inflacija brzo opadala s više od 14 odsto u 2022. godini na oko šest odsto u prošloj godini, dok je tržište rada i dalje bilo zategnuto, s porastom realnih plata i smanjenjem nezaposlenosti.

Što se tiče inflacije, predviđa se daljnji pad na oko tri odsto ove godine, uglavnom zbog blažih pritisaka na cijene hrane i energije. 

"Velike oscilacije u cijenama robe mogu ponovo pokrenuti inflaciju, dok bi održano visoko povećanje minimalne plate moglo izazvati inflaciju", dodao je Tudyka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital