Obučeno 28 mentora iz cijele FBiH

Regionalni projekat: Pozitivni primjeri iz prakse pružanja mentoring usluga za MSP

22.04.2024. 15:09 / Izvor: Akta.ba
BiH

Cilj Projekta mentoringa je uspostava standardiziranog sustava mentoring usluga, kao jezgre sheme podrške FMRPO MS poduzećima u FBiH.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) je voditelj regionalnog projekta "Jačanje i proširenje mentoring usluge za mala i srednja poduzeća na Zapadnom Balkanu", koji financira Japanska agencija za međunarodnu suradnju (JICA).

Za koordinaciju projektnih aktivnosti na nivou cijele Bosne i Hercegovine je zaduženo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTEO), dok aktivnostima u Federaciji Bosne Hercegovine koordinira Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) uz pomoć SERDA-e.

U ovaj projekat su uključene nadležne institucije iz entiteta Republika Srpska.

Cilj Projekta mentoringa je uspostava standardiziranog sustava mentoring usluga, kao jezgre sheme podrške FMRPO malim i srednjim poduzećima u FBiH, kako bi se razvio cijeli sektor malog i srednjeg poduzetništva.

Foto: FMRPO

U prethodnom periodu je, kroz ovaj projekat, obučeno 28 mentora iz cijele Federacije BiH. Nakon obuke mentori su imali priliku primijeniti stečena znanja uz pomoć iskusnijih mentora i predstavnika JICA-e pruže uslugu mentoringa malim i srednjim poduzećima koja su zadovoljila uvjete Javnog natječaja koga je provelo FMRPO.

Aktivnosti i pozitivne primjere iz prakse vezane za projekt "Pružanje mentoring usluga za MSP" kroz priče o Hani Kajević i mentorici Maji Lukić Grabovac.

Savremena nauka o biznisu smatra mentorstvo jednim od ključnih elemenata važnih za razvoj malih biznisa koji daje poduzetnicima stručno vođenje, podršku i inspiraciju u njihovom poslovnom putovanju. Certificirana mentorica Maja Lukić Grabovac zaposlena je u Sarajevskoj razvojnoj agenciji a do kraja aprila 2024. godine radi sa Hani Kajević kako bi Durga kao biznis postao prepoznatljiv brend na tržištu.

"Hani nije dizajnerka, ali ima kreativnost i dar pa sve što radi sadrži i jedinstven dizajnerski pristup. Pristupa personalizirano svim klijentima što je značajan i rijedak elemenat kojim povećava vrijednost svom finalnom proizvodu. Njeni proizvodi nisu samo unikatni dizajnom, već i načinom izrade, porukama i pristupom. Ovo nije prolazna moda i speed fashion, već su poruke, kvalitet i dizajn proizvoda koje ona nudi zaista dugotrajne. Cekeri koje Hani proizvodi su napravljeni od ostataka materijala, što je zapravo recikliranje, odnosno, održiv pristup modi što je trend i u svijetu koji se označava kao zero waste i slow fashion. Vuna i lan su dugotrajni materijali od kojih pokušavamo napraviti prepoznatljiv mali brend, mali obrt. U ovoj vrsti obrta postoji specifična kategorija potencijalnih kupaca koje je Hani prepoznala – to su osviještene žene u dobnoj skupini od 30 do 40 godina koje izuzetno cijene ono što kupuju i znaju da kupuju vrijednost za svoj novac.", pojasnila je Lukić Grabovac.

Podsticanje malih ali važnih promjena zahvaljujući kojima će Durga postići optimizaciju i smanjenje troškova, bolju organizaciju, ili veću produktivnost te će onda doći do većeg profita i sveobuhvatno uspješnijeg poslovanja, su zadaci koje je sebi postavila mentorica Lukić Grabovac.

Hani Kajević je poduzetnica i dizajnerica koje je imala hrabrosti da osnuje svoju proizvodnu liniju "Durga". Riječ je o izradi specifičnih predmeta - cekera, jastučnica, asesoara odjeće od prirodnih materijala poput vune i lana. Hani trenutno prolazi mentoring obuku zahvaljujući zajedničkom projektu Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Sarađuje s certificiranom mentoricom Majom Lukić Grabovac.

"Durga je jedan mali, najmanji brend kojim želim ljudima dati nešto što ja imam u svom srcu, a što sama nisam mogla da pronađem nigdje. Durga znači majka univerzuma u hinduističkoj religiji. Iako nisam ove vjeroispovijesti, igrala sam se s riječima – lijepo mi je zvučalo, a ima i poruku. Durga je, u biti, ženska energija stvaranja. Ja sam žena koja je krenula nešto stvarati, a u tome mi pomaže još jedna žena – mentorica i tako jačamo žensko poduzetništvo", kaže Kajević.

Cijela priča o ovom biznisu dostupna ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti