Istočno Sarajevo: Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća "Mofas"

07.07.2015. 09:24 / Izvor: Akta.ba
Istočno Sarajevo: Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća 'Mofas'

U Istočnom Sarajevu jučer je potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća "Mofas" između fabrike "Famos" i strateških partnera iz Njemačke i Tešnja, u prisustvu ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić jučer  je tokom radne posjete Istočnom Sarajevu prisustvovao svečanom potpisivanju ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća "Mofas" između "Famosa – Fabrike motora Sarajevo" iz Istočnog Sarajeva i strateških partnera iz Njemačke i Tešnja.

Ugovor su potpisali predsjednik Nadzornog odbora preduzeća "Famos" Istočno Sarajevo Mirko Dobrnjac, vlasnik i direktor firme "In tajm" iz Tešnja Šefik Husaković i direktor njemačke kompanije "Paul Berhart" iz Hamburga Dirk Ote.

Ministar Đokić je nakon potpisivanja izrazio zadovoljstvo što je preduzeće "Famos" Istočno Sarajevo postiglo dogovor sa strateškim partnerom, usaglasilo sva važna pitanja i ušlo u postupak vlasničke transformacije osnivanja zajedničkog preduzeća koje će pod nazivom "Mofas" djelovati na istoj lokaciji.

Ministar je izjavio da će u novom preduzeću biti organizovana proizvodnja radilica, bregastih osovina, glava i blokova motora, kao i klipnjača.

Prema riječima ministra, Vlada Republike Srpske je na ovaj način dala doprinos da se pregovori koji traju nekoliko mjeseci uspješno okončaju potpisivanjem sporazuma, te da bi preduzeće "Famos" moralo ići u stečaj da nije pronađen strateški partner iz Njemačke.

"Osnovano je novo društvo u kome će 49 odsto vlasništva imati `Famos`, a 51 odsto partneri. Važno je istaći da je riječ o pouzdanom njemačkom partneru, vodećem u ovoj oblasti u svijetu", izjavio je ministar Đokić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske naglasio je da će u "Mofasu" raditi 96 radnika koji su do sada radili u "Famosu", a da je strateški partner najavio da će ulagati u razvoj novog privrednog društva.

"Nama je veoma bitno da niko od radnika `Famosa` neće biti `grubo izbačen na ulicu` na način da će ostati bez svojih prava. Svim radnicima će biti povezan radni staž za period koji su radili u `Famosu` i biće isplaćene otpremnine u skladu sa Zakonom o radu", rekao je ministar Đokić.

Ministar Đokić je naveo da će Vlada Republike Srpske na sličan način pristupiti pronalaženju strateških partnera i za druga preduzeća kako bi sačuvala imovinu i primarnu djelatnost kojom se  bave, na lokacijama gdje se nalaze. Izjavio je da su u toku pregovori sa potencijalnim strateškim partnerima iz Italije za fabriku prečistača Rogatica, kao i za preduzeće "Nova Romanija" iz sektora drvne industrije.

Direktor kompanije "In tajm" iz Tešnja Šefik Husaković istakao je da je njemački partner respektabilan, te da firma "Mofas" već ima mogućnost da potpiše ugovore, što će značiti nastavak proizvodnje u Istočnom Sarajevu.

Direktor kompanije Paul Bernhardt GmbH iz Hamburga Dirk Ote izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da će već do kraja jula početi isporuka dijelova za motore u vrijednosti od oko 150.000 evra iz firme "Mofas" u Istočnom Sarajevu za Njemačku.

Predstavnik Sindikata "Famosa" Zoran Lazarević rekao je da je učinjeno sve da bi se zaštitila prava 226 radnika ovog preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti