Dom naroda PFBiH danas o novim zakonima o doprinosima i porezu na dohodak

06.07.2017. 08:15 / Izvor: Fena
Dom naroda PFBiH danas o novim zakonima o doprinosima i porezu na dohodak

Novim zakonom o doprinosima namjeravaju se pojednostaviti obračunavanja i plaćanja doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje financijske discipline.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će nastaviti zasjedanje razmatranjem nacrta zakona o doprinosima i porezu na dohodak, nakon čega je planirano održavanje nove sjednice.

Rasprava delegata o navedenim nacrtima zakona prekinuta je 1. juna kada je izražena potreba za dostavljanjem projekcija Federalnog ministarstva finansija i drugih nadležnih institucija kako bi se dobili podaci iz općina i kantona o učinku zakona po njihovu fiskalnu stabilnost.

Novim zakonom o doprinosima namjeravaju se pojednostaviti obračunavanja i plaćanja doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje financijske discipline.

"Vlada se opredijelila da podrži stopu od 33 posto i da se toliko proširi osnovica koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada izvanproračunski fondovi. Osnovni princip je da se smanje doprinosi na bruto plaće koji su po sadašnjem zakonu 41,5 posto", ranije je izjavila Feni federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Osnovica za obračun doprinosa proširena je, osim na plaće i na naknade za obrok, prijevoz i regres.

Cilj novopredloženog zakona o porezu na dohodak je smanjenje poreznog tereta na niska primanja, a povećanje na visoka primanja. 

Milićević je pojasnila da je propisano uvođenje progresivnog oporezivanja kod ovog dohotka kroz dvije stope: 10 posto na mjesečni dohodak do 1.500 KM i 20 posto na razliku mjesečnog dohotka iznad 1.500 KM. Neoporezivi dio je 700 KM.

Progresivne stope poreza od 10 i 20 posto primjenjuju se i na dohodak od samostalnog rada, od ulaganja kapitala, imovine i imovinskih prava, te ostaloga.

U osnovicu dohotka uključene su naknade za topli obrok, prijevoz i regres, kao i djelimično oporezivanje ostalih naknada koje se isplaćuju u skladu sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom.

Nacrte navedenih zakonskih rješenja ranije je podržao Predstavnički dom Parlamenta FBiH kada je predložio da budu upućeni u javnu raspravu od 60 dana.

Na novom zasjedanju delegati Doma naroda Federalnog parlamenta trebaju se izjasniti o predloženim izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjoj trgovini i upravljanju otpadom, te izmjenama Krivičnog zakona FBiH.  

Predviđeno je razmatranje Prijedloga programa rada Doma naroda Parlamenta FBiH za ovu godinu, nacrta zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH i o koncesijama, a na dnevnom redu nalazi se i izvještaji o prošlogodišnjem radu nekoliko federalnih institucija.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti