NOVI ZAKON DANAS NA SJEDNICI

Delić neće kočiti donošenje zakona o unutrašnjoj trgovini i propisivanje neradne nedjelje

22.04.2024. 15:05 / Izvor: Akta.ba
delić

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istakao je da podržava uvođenje neradne nedjelje.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istakao je da podržava uvođenje neradne nedjelje, što predviđa novi zakon o unutrašnjoj trgovini koji će se danas razmatrati na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

U interesu radnika i poslodavaca je uvođenje neradne nedjelje iako bi to pitanje eventualno trebalo biti uređeno Zakonom o radu, kolektivnim ugovorima i pravilnicima. Unatoč tome, Delić naglašava da neće kočiti donošenje zakona o unutrašnjoj trgovini i propisivanje neradne nedjelje.

"Prava radnika se isključivo trebaju rješavati Zakonom o radu, a ne Zakonom o unutrašnjoj trgovini. Sva prava i položaj radnika bilo da se radi o privatnom ili javnom sektoru trebaju se regulisati u temeljnim zakonima. Rekli smo da nećemo kočiti rješenja koja se nude novim zakonom o unutrašnjoj trgovini, ali smatramo da možda nije najbolje rješenje rješavati probleme iz nadležnosti jednog ministarstva u drugo ministarstvo i to dugoročno nije rješenje i može proizvesti dodatne probleme kada je u pitanju položaj radnika", kazao je Delić.

U pogledu Zakona o radu navodi da je u njemu decidno definisano slobodno vrijeme u toku radne sedmice i radnici imaju pravo na taj slobodan dan.

"Doduše nije definisano da to bude nedjelja, ali nažalost poslodavci to ne poštuju. Rijetko ko od poslodavaca poštuje da tokom rada za vrijeme praznika trebaju dodatno platiti radnika", konstatovao je Delić.

S obzirom da se radi o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini nada se da će se nakon usvajanja u oba doma Parlamenta zakon uputiti u javnu raspravu u okviru koje očekuje donošenje najboljih rješenja u cilju poboljšanja prava i položaja radnika u privatnom sektoru, trgovini i uslužnim djelatnostima.

Osim navedenog zakona, poslanici će danas glasati o dopunama Zakona o radu, koje propisuju da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu. Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.

"Povremeni i privremeni poslovi omogućavaju poslodavcu da u toku godine u trajanju od šest mjeseci mogu angažovati studente bilo da se radi o redovnim, vanrednim ili koji studiraju na daljinu. Vjerujem da će poslodavci iskoristiti radnu snagu studenata", rekao je Delić.

Nada se da će danas poslanici odobriti ovo zakonsko rješenje, koje treba usvojiti i Dom naroda kako bi stupio na snagu, te "studentima već tokom ovog ljeta omogućiti da rade“. U toku rada, imali bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te druga prava u skladu s propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"Ovo je početak reforme tržišta rada u Federaciji BiH", podvukao je Delić u pauzi današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti