Odlučio Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Prihvaćene izmjene i dopune Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji općinskih stanova

23.04.2024. 07:28 / Izvor: Fena
stanovi

Foto: Ilustracija, Sarajevo

Odobren zakon da se stanovi vraćeni općinama dodjeljuju kategorijama koje do sad nisu tretirane.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer je na sjednici prihvatio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

"S obzirom da je ostao određeni broj neriješenih stanova kojima uglavnom raspolažu općine neophodno je bilo stvoriti pravne pretpostavke da se višak stanova dodjeli i otkupi te na taj način zadovolje preostale kategorije građana koji nisu riješili stambeno pitanje", rekao je za Fenu federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić nakon odobravanja nacrta.

Izmjenama se, kako ističe, reguliše pitanje koje nije regulisano u važećem Zakonu, a to je pitanje "raspolaganja sa stanovima ukoliko davalac stana na korištenje nije podnio zahtjev za vraćanje stana na raspolaganje u propisanom roku".

Željko Nedić, Foto: Fena

U tom slučaju stan se stavlja na raspolaganje općini na čijoj se teritoriji nalazi.

"Članom 2. regulisana je pravna situacija kada davalac stana na korištenje raspolaže viškom stanova koji nisu dodjeljeni svojim radnicima iz razloga starosti stana, nezainteresovanosti za ulaganja u stan i sl. da se omogući svim licima da putem javnog konkursa mogu steći pravo na dodjelu stanova na korištenje. Razriješenje navedene pravne situacije zatražila je svojom inicijativom Opština Zavidovići i ista je upotpunosti osnovana", kazao je Nedić.

Također, i u drugi odredbama ovog zakona u postupku konsultiranja sa lokalnim zajednicama prihvaćene su njihove primjedbe i ugrađene u tekst zakona.

"Nadam se da će zakon biti prihvaćen i u Domu naroda nakon čega ćemo provesti javnu raspravu i izraditi prijedlog zakona", poručio Nedić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti