očuvanje nacionalnog parka i razvoj turizma

Pozder potpisala ugovor u vrijednosti od 750.000 KM za Nacionalni park "Una"

04.07.2024. 12:55 / Izvor: Akta.ba
UNA

Pozder je tim povodom kazala da je opredjeljenje Vlade FBiH stvaranje što boljih uslova za očuvanje nacionalnog parka i razvoj turizma.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je danas ugovor s v.d. direktora Javnog preduzeća Nacionalni park "Una" Alenom Zulićem o dodjeli sredstva za tekuće poslovanje za 2024. godinu u iznosu od 750.000 KM.

Ugovor je proizašao iz odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju programa utroška sredstava "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za NP "Una".

Pozder je tim povodom kazala da je opredjeljenje Vlade FBiH stvaranje što boljih uslova za očuvanje nacionalnog parka i razvoj turizma.

"Izdvojili smo dva miliona KM za poboljšanje putne infrastrukture unutar samog Nacionalnog parka Una. Usvojili smo Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana Štrbački buk, što je također jedan od značajnih pomaka. Povećali smo redovne izdatke planirane za Nacionalni park, što smo danas ozvaničili i to su sve kapitalne odluke", navela je Pozder.

Nacionalni park "Una", dodala je, jedini je nacionalni park u Federaciji BiH i opredjeljenje Federalne vlade je da se stvore što bolji uslovi za njegovo očuvanje, kao i da se generiše zdrav, održivi razvoj turizma i ugostiteljstva u toj regiji.

"U skladu s međunarodnim obavezama, kao i našim realnim potrebama i opredjeljenjem da unaprijedimo životnu sredinu i da je što funkcionalnije koristimo za razvoj naše ekonomije, Bosna i Hercegovina i Federacija u njoj treba puno više zaštićenih područja", istakla je Pozder.

Nedavno smo, podsjetila je, u Posavini dobili dva nova zaštićena pejzaža, bare Staraču i Tišinu, a s gradonačelnikom Konjica smo pokrenuli postupak zaštite Prenja što govori o našoj viziji i opredjeljenju da ispunjavamo prioritetne ciljeve iz Strategije zaštite okoliša Federacije BiH.

Izrazila je uvjerenje da je to dobar pravac za očuvanje prirode i razvoj turizma po najvišim standardima.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma ističu da je ove godine povećan iznos dodijeljenih sredstava kako bi se još više pomoglo JP NP "Una" da što efikasnije i bolje upravlja jedinim nacionalnim parkom u FBiH.

Podsjećaju da su za NP „Una“ doneseni strateški dokumenti, Studija izvodljivosti za Nacionalni park "Una", te Master plan razvoja turizma za zaštićeno područje NP "Una", kao i Plan upravljanja za NP 2Una", koji su putokaz osnivaču, Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da odredi visinu i dinamiku doznačavanja sredstava na godišnjem nivou za ovo javno preduzeće.

Također, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je prijedlog odluke o pristupanju izradi Zoninog plana urbanog područja Kulen Vakuf - Klisa i Martin Brod, za period od 10 godina.

"Ove godine se od 24. do 27. jula održava jubilarna 50. Internacionalna turistička Una-regata, što će biti jedan od najznačajnijih događaja ovoga ljeta. Veća podrška u budžetu omogućit će da regata bude organizirana na visokom nivou, a što će privući brojne goste iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, te koristimo priliku da pozovemo sve zainteresirane da oborimo rekorde posjećenosti", saopštili su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti