Grasovi tramvaji još nisu prodani

31.08.2016. 08:31 / Izvor: Oslobođenje
Grasovi tramvaji još nisu prodani

Riječ je o 12 tramvaja koje je ovo kantonalno preduzeće prilikom odobravanja reprograma za plaćanje duga u ratama ponudilo UIO u zalog.

UIOBiH je pred nadležnim sudom pokrenuo izvršni postupak u kojem će biti određen datum prodaje.

Tramvaji koje je Uprava za indirektno oporezivanje BiH nedavno zaplijenila KJKP Gras još nisu prodani. Riječ je o 12 tramvaja koje je ovo kantonalno preduzeće prilikom odobravanja reprograma za plaćanje duga u ratama ponudilo UIO u zalog.

- Mi smo pred nadležnim sudom pokrenuli izvršni postupak, i s obzirom na to da su bili kolektivni godišnji odmori, očekujemo da se taj postupak sada okonča. U tom postupku će, između ostalog, biti određen datum prodaje, potvrdio nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

On je podsjetio da je ovaj potez napravljen nakon što preduzeće Gras nije izmirilo obaveze po reprogramu duga u ratama, kao ni tekuće, pa je dug porastao na oko 17 miliona maraka.
Direktor Grasa Avdo Vatrić ističe da još čekaju dozvolu da se kreditno zaduže kako bi mogli dug otplatiti.

"Ministarstvo saobraćaja i Vlada KS-a angažovali su dvije firme koje vrše finansijski presjek stanja kojim će biti utvrđeno da li se Gras može kreditno zadužiti. Čekamo da se ovaj posao završi i da vidimo šta nam je činiti", naveo je Vatrić.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH ranije je ovom preduzeću u nekoliko navrata zaplijenila na računu banke nekoliko stotina hiljada maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti