PRESUDA U KORIST DJEČIJIH PRAVA

Općinski sud utvrdio nezakonitost "Štrajka upozorenja" u osnovnim školama KS

26.04.2024. 07:29 / Izvor: Akta.ba
KS

Sindikat nije ispoštovao nijedan od formalnih uslova za održavanje štrajka koji su Zakonom o štrajku propisani.

Općinski sud u Sarajevu danas je donio presudu po kojoj je utvrđeno da je "Štrajk upozorenja" proveden u osnovnim školama, u organizaciji Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, nezakonit, saopćila je press služba Vlade KS.
 
Nakon što Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nije zaprimilo Odluku o štrajku upozorenja, koji je organizovao Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, već je neformalnim putem dobilo odluku o štrajku upozorenja, Ministarstvo je putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo pokrenulo pitanje pred nadležnim sudom o zakonitosti štrajka, kako bi se zaštitila prava djece na odgoj, obrazovanje i sigurnost, te kako bi se osigurala vladavina prava i spriječila samovolja i anarhističko ponašanje vođe sindikata.    
 
Opštinski sud u Sarajevu je, cijeneći potrebu hitnog postupanja uslovljenog rokom za donošenje presude iz člana 12. Zakona o štrajku (Službene novine Federacije BiH, broj 14/00), tužbu poslao tuženom na odgovor, te je zakazao ročište za glavnu raspravu na kojoj je utvrđeno da nisu ispunjeni formalni uslovi za organizovanje "Štrajka upozorenja" propisani Zakonom o štrajku.
 
Iz obrazloženja presude suda proizilazi da Sindikat nije ispoštovao nijedan od formalnih uslova za održavanje štrajka koji su Zakonom o štrajku propisani.

"Utvrđuje se da je štrajk koji je tuženi organizovao i proveo po Odluci broj 715/24 od 16.03.2024. godine u svim ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo nezakonit. Obavezuje se tuženi da nadoknadi tužitelju troškove parničnog postupka u iznosu od 480,00 KM, u roku od 15 dana, dok se zahtjev za nadoknadu troškova postupka preko dosuđenog iznosa odbija kao neosnovan.", navodi se u Presudi. 


Sud nije imao potrebu ulaziti u zakonitost i dopuštenost razloga zbog kojih je Sindikat štrajkovao, jer je nepoštivanje formalnih uslova Zakona o štrajku dovelo do odluke suda u korist Kantona Sarajevo - Ministarstva za odgoj i obrazovanje. 
 
Identičan nezakonit štrajk je organiziran i proveden u februaru mjesecu tekuće godine. Tada Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nije podnijelo tužbu nadležnom sudu, što je ohrabrilo Sindikat da to ponovi. 
 
Djeca ne mogu i ne smiju biti žrtve manipulacije odraslih, kako je navedeno u Konvenciji o pravima djeteta, koja je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, što se ovom presudom i potvrđuje. 
 
Nakon pravosnažnosti ove presude, Ministarstvo će pokrenuti postupke prekršajne i krivične odgovornosti protiv lica koja su nezakonito organizovala štrajk, navodi se u saopćenju Vlade KS.
PREUZMI DOKUMENT:
Presuda

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti