Prijete blokadom granice ukoliko se prihvati slobodna trgovina s Hrvatskom

27.01.2016. 07:34 / Izvor: Fena
Prijete blokadom granice ukoliko se prihvati slobodna trgovina s Hrvatskom

Poljoprivredni proizvođači iz RS ponovo prijete protestima, ukoliko BiH pristane na uvođenje principa tradicionalne trgovine s Hrvatskom, koji je predviđen izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

Poljoprivredni proizvođači iz Republike Srpske ponovo prijete protestima, ukoliko BiH pristane na uvođenje principa tradicionalne trgovine s Hrvatskom, koji je predviđen izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom (EU).

Nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede RS-a, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - svinjara RS-a Mišo Maljčić najavio je da će ovo udruženje pokrenuti proteste na graničnim prijelazima ukoliko do 15. februara Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i delegacija BiH u pregovorima s Evropskom komisijom ne promijene svoj stav o izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

I savjetnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Gordana Rokvić kaže da je zaključak i ovog sastanka da se ne prestaje na princip tradicionalne trgovine s Hrvatskom, jer bi to ugrozilo domaću poljoprivrednu proizvodnju te da ne postoji nikakav pravni osnov koji bi uvjetovao BiH da pristane na takav aranžman.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a Stojan Marinković također ne isključuje ni mogućnost blokade granica ukoliko bude potrebno da se zaštiti domaća proizvodnja.

Apelirao je na jedinstvo proizvođača, jer su, kazao je, u protivnom osuđeni na propast.

Na sastanku je bilo riječi i o mjerama u vanjskotrgovinskom poslovanju i zaštiti domaće proizvodnje koje će u četvrtak razmatrati Vlada RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti