Privrednici u RS-u traže smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta

25.11.2016. 14:58 / Izvor: Akta.ba
Privrednici u RS-u traže smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta

Privredna komora Republike Srpske (RS) dostavila je entitetskoj vladi prijedlog mjera poslovne zajednice radi kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta u RS-u u narednoj godini.

Privredna komora Republike Srpske (RS) dostavila je entitetskoj vladi prijedlog mjera poslovne zajednice radi kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta u RS-u u narednoj godini.

Ukazuju da se prioritetne mjere u velikoj mjeri ponavljaju iz prethodne godine, jer do danas nisu realizovane.

Poslovna zajednica ponovo traži rasterećenje privrede smanjenjem fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Putem mjera za smanjenje javne potrošnje zahtijevaju reformu javne uprave, da se plaće vežu za zarade u privredi te maksimalno uključivanje domaćih kapaciteta.

Iz Privredne komore smatraju da je potrebna analiza primjene novog Zakona o radu, ali i usvajanje zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, uporedo s aktivnostima na donošenju ovog propisa u FBiH.

Zahtijevaju i mjere podrške privredi, sistemsko rješavanje pitanja podsticaja donošenjem Zakona o podsticajima kojim će se definirati vrste i obim podsticaja, uvjeti za dobijanje ove vrste podrške, subjekti koji ostvaruju pravo na podsticaje i automatizovati postupak raspodjele shodno ispunjenim uvjetima.

Poslovna zajednica traži unapređenje rada inspekcijskih i pravosudnih organa te suzbijanje “sive ekonomije” i reformu obrazovnog sistema radi zadovoljavanja realnih potreba prerađivačke industrije i privrede, te usklađivanja i prilagođavanja nastavnih programa s novim tehnologijama i potrebama tržišta rada.

U nastavku pogledajte detaljnije na šta se odnose prioritetne mjere:

RASTEREĆENjE PRIVREDE KROZ SMANjENjE FISKALNIH I PARAFISKALNIH NAMETA:

Izmjene zakona o porezima i doprinosima sa ciljem vraćanja na nivo prije izbijanja ekonomske krize

Izmjene Zakona o porezu na dohodak – Povećanje neoporezivog dijela dohotka na nivo najniže plate

Izmjena Zakona o dječijoj zaštiti sa ciljem sistemskog rješavanja porodiljskog bolovanja, odnosno obezbjeđivanja refundiranja porodiljskog bolovanja poslodavcima u bruto iznosu

MJERE ZA SMANjENjE JAVNE POTROŠNjE

Reforma javne uprave

Efikasnost, efektivnost, ekonomičnost i racionalizacija troškova i broja zaposlenih;

Plate vezati za plate u privredi;

Restriktivne politike javne potrošnje

Smanjiti sve budžetske troškove, odnosno rashode, osim subvencija, podsticaja i kapitalih investicija i transfera;

Zaduživanje samo za projekte koji se sami odplaćuju i angažuju domaće kapacitete;

Restrukturiranje javnih preduzeća

Efikasno upravljanje i uspješno poslovanje u funkciji potreba privrede u cjelini;

Planovi restrukturiranja (sektorski i pojedinačni);

Maksimalno uključivanje domaćih kapaciteta

Kreirati objedinjeni bilans potreba preduzeća i drugih institucija iz javnog sektora, te bilans potencijala domaće privrede kako bi se sagledale mogućnosti uključivanja domaćih privrednih subjekata u realizaciju planiranih aktivnosti javnog sektora;

ANALIZA PRIMJENE NOVOG ZAKONA O RADU i podzakonskih akata sa ciljem analize efekata primjene ovih propisa, te utvrđivanja potrebe za izmjenama i/ili dopunama (problem neprecizno definisanih odredbi Zakona, odredbi u koliziji, tehničkih grešaka u odredbama, komplikovane procedure evidencije radnika na radu izazvan podzakonskim aktom, primjena Odluke Vlade RS o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku, pitanje kolektivnog pregovaranja itd.).

POBOLjŠANjE LIKVIDNOSTI PRIVREDE I VANBUDžETSKIH FONDOVA

Donošenjem Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, uporedo sa aktivnostima na donošenju ovog propisa u FBiH;

Uvođenjem instituta „vansudskog restrukturiranja“ odnosno „dobrovoljnog finansijskog restrukturiranja“ – kreirati pravni okvir za vansudsko dobrovoljno finansijsko restrukturiranje privrednih društava pred institucionalnim posrednikom, tako da se postupak sprovodi samo ako bi bio moguć oporavak i održiv nastavak poslovanja dužnika, a pri tome, predmet restrukturiranja bi bila potraživanja koja se mogu slobodno restrukturirati;

Viši stepen finansijske discipline, odnosno kontrole i odgovornosti za neplaćanje obaveza, te jednak tretman dužnika javnog i privatnog sektora.

Inovirati Zakon o likvidacionom postupku sa ciljem smanjenja troškova i ubrzanja postupka zatvaranja privrednih društava.

MJERE PODRŠKE I PODSTICAJI PRIVREDE

Zahtjev poslovne zajednice je da se u Budžet RS za 2017. godinu uvrste sredstva podsticaja namijenjena za projekte unapređenja proizvodnje i podizanja konkurentnosti (podsticaji za zapošljavanje nezaposlenih lica i pripravnika, podsticaji za razvoj novih tehnologija, novih proizvoda, za nastup na novim tržištima, za investicije, uvođenje sistema kvaliteta, osnivanje MSP, razvoj informaciono-komunikacionog sektora, itd.).

Sistemsko rješenje pitanja podsticaja donošenjem Zakona o podsticajima kojim će se definisati vrste i obim podsticaja, uslovi za dobijanje ove vrste podrške, subjekti koji ostvaruju pravo na podsticaje i automatizovati postupak raspodjele shodno ispunjenim uslovima.

Blagovremena raspodijela podsticajnih sredstava u privredi, kreiranje registra podsticaja u privredi, obezbjeđivanje podsticaja za zapošljavanje u privredi retroaktivnim stimulisanjem za novozaposlene u odnosu na prethodnu godinu na bazi prosječnog broja zaposlenih po osnovu časova rada, podsticaji za samozapošljavanje.

UNAPREĐENjE RADA INSPEKCIJSKIH I PRAVOSUDNIH ORGANA, SUZBIJANjE SIVE EKONOMIJE

Analizirati rezultate primjene novih zakonskih odredbi o mjeri zatvaranja privrednih društava u slučaju kada inspekcijska kontrola ustanovi rad neprijavljenih radnika – razmotriti primjenu preventivne mjere u smislu ostavljanja roka za ispravljanje nepravilnosti, kao i određivanje visoke novčane kazne prije primjene najstrože sankcije zabrane obavljanja djelatnosti.

Rješavanje problema Okružnog privrednog suda u Banjaluci, gdje je najveći zaostatak u pogledu rješavanja sporova i registracije privrednih subjekata – omogućiti zapošljavanje dovoljnog broja sudija.

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA sa ciljem zadovoljavanja realnih potreba prerađivačke industrije i privrede, te usklađivanja i prilagođavanja nastavnih programa sa novim tehnologijama i potrebama tržišta rada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti