Slovenci nam uzimaju milione?

11.01.2017. 08:31 / Izvor: Oslobođenje
Slovenci nam uzimaju milione?

Pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova prošle godine pokrenut je arbitražni postupak protiv BiH.

Pravobranilaštvo BiH uputilo je Vijeću ministara BiH detaljnu informaciju o arbitražnom sporu koji se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Washingtonu (ICSID) u pravnoj stvari tužilaca Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik iz Ankarana i Boris Goljevšček iz Pirana protiv tužene Bosne i Hercegovine.

SLOŽENA ARBITRAŽA

Krajem oktobra prošle godine, Pravobranilaštvu naše zemlje ICSID je dostavio zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka koji je zvanično i pokrenut 15. novembra. Tužioci zahtjev temelje na navodnoj povredi međunarodnih ugovora BiH, Sporazuma BiH i Slovenije o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija te odredbama Ugovora o energetskoj povelji.

Međutim, kako se navodi u informaciji koju će danas razmatrati državni ministri, utvrđeno je da se radi o sporu koji je nastao između tužilaca i nadležnih organa Republike Srpske te da nadležni organi BiH nisu na bilo koji način doprinijeli nastanku ovog spora, već je rezultat isključivo poteza koje su poduzeli organi RS-a.

"Radi se o sporu nastalom u vezi sa Ugovorom o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sistema na rijeci Vrbas od 25.11.2004., zaključenim između Vlade RS-a i HES Vrbas a.d. Krupa na Vrbasu (Viaduct d.o.o. Portorož vlasnik). Po osnovu navodnih povreda ugovora, tužilac od BiH potražuje na ime naknade štete iznos od najmanje 51.000.000 eura, što iznosi oko 100.000.000 KM. U slučaju eventualnog negativnog ishoda postupka, BiH bi bila dužna tužiocu nadoknaditi svu prouzrokovanu mu štetu", naveli su, između ostalog, iz Pravobranilaštva BiH.

Nadalje, iz ove institucije poručuju da je riječ o izuzetno složenoj arbitraži sa mogućim dalekosežnim posljedicama po ekonomiju BiH te o sporu izuzetno velike imovinske vrijednosti. Stoga Pravobranilaštvo BiH nije u mogućnosti samostalno voditi arbitražni postupak, već smatraju nužnim angažovanje referentnih advokatskih kuća sa iskustvom u investicionim arbitražama.

S obzirom na to da je predmetni spor nastao isključivim radnjama organa RS-a, ovaj entitet pokazao je interesovanje za učešće u arbitražnom postupku, pa je prošlog mjeseca u Banjoj Luci održan sastanak na inicijativu Ministarstva energetike, industrije i rudarstva RS-a između predstavnika Pravobranilaštva BiH, s jedne, i predstavnika pomenutog ministarstva, Elektroprivrede RS-a i Pravobranilaštva RS-a s druge strane.

OBAVEZA RS-a

Na sastanku, predstavnici RS-a predložili su zaključivanje Sporazuma između BiH i RS-a u vezi sa arbitražnim postupkom.

"Sporazumom, RS predlaže da njegovi organi u potpunosti snose sve troškove arbitražnog postupka, uz davanje ovlaštenja da, uz učešće i saglasnost Pravobranilaštva BiH, izaberu advokatsku kancelariju koja bi zastupala BiH u konkrentom slučaju. Nadalje, što je izuzetno važno, RS se obavezuje da u cijelosti nadoknadi sve novčane troškove BiH u slučaju nepovoljne arbitražne odluke", navodi se u informaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti