Suradnja USAID-a i Elektroprivrede HZHB: Prekretnica za buduće investicije

18.01.2017. 14:16 / Izvor: Akta.ba
Suradnja USAID-a i Elektroprivrede HZHB: Prekretnica za buduće investicije

Za izgradnju bilo kojeg energetskog postrojenja u Bosni i Hercegovini investitori moraju obezbijediti veliki broj dozvola.

Direktor Misije USAID-a u BiH, Peter Duffy, i generalni direktor Elektroprivrede HZHB (EPHZHB), Marinko Gilja, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim se definiše saradnja između EPHZHB i USAID–ovog projekta Investiranje u sektor energije (USAID EIA)  u analizi procesa izdavanja dozvola za izgradnju vjetroelektrane „Mesihovina“. 

Cilj saradnje između EPHZHB i USAID EIA je identifikacija legislativnih, regulatornih i administrativnih prepreka sa kojima se investitori suočavaju u procesu izdavanja dozvola. Na osnovu ove analize, USAID EIA će preporučiti mjere na svim nivoima vlasti, koje će skratiti i pojednostaviti procedure te potaknuti investicije u energetski sektor u BiH.

Procijenjena vrijednost projekta vjetroelektrane „Mesihovina“ je oko 155 miliona KM. 

"Za kreiranje konkurentne, tržišno orijentisane ekonomije koja pruža bolje ekonomske mogućnosti za sve u BiH, veoma je važno da se privuče što više investitora, da se otvore nova radna mjesta i osigura ekonomska stabilnost BiH. Poznato je da Bosna i Hercegovina ima značajan potencijal za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Međutim, spore procedure u izdavanje dozvola i zakonodavne praznine smetaju BiH da ima koristi od ovog potencijala. Znamo da EP HZHB ima veliko znanje i iskustvo u postupcima izdavanja dozvola za izgradnju svih vrsta obnovljivih elektrana i nadamo se da ćemo iskoristiti to znanje u zajedničkom nastojanju da se poboljša ukupni proces izdavanja dozvola", izjavio je Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH. 

Inače, za izgradnju bilo kojeg energetskog postrojenja u Bosni i Hercegovini investitori moraju obezbijediti veliki broj dozvola i saglasnosti od više različitih institucija. Takva praksa izuzetno dugog i zahtjevnog postupka izdavanja dozvola znala je nažalost rezultirati  odustankom i najodlučnijih investitora i njihovo napuštanje BiH.

Do danas je vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti