Treći panel

Energetski summit: Opskrba prirodnim plinom jedan je od prioriteta BiH

25.04.2024. 07:33 / Izvor: Akta.ba
bih

Panelisti su diskutirali o implementiranim rješenjima, razvojnim strategijama i okvirima politike u svojim zemljama.

Treći panel Energetskog summita 2024, ''Sigurnost opskrbe prirodnim plinom kroz razvoj nove infrastrukture'' imao je za cilj istaknuti ulogu razvoja nove infrastrukture u jačanju sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Panelisti su diskutirali o implementiranim rješenjima, razvojnim strategijama i okvirima politike u svojim zemljama, čiji je cilj povećanje otpornosti i pouzdanosti lanaca opskrbe prirodnim plinom.

''Bosna i Hercegovina je na raskrižju između energetske sigurnosti i održivosti svog energetskog sektora, stoga je važno da danas donesemo odluke u korist naših budućih generacija. Upravo zbog budućih generacija našoj zemlji je potreban novi izvor i pravac opskrbe prirodnim plinom budući da BiH trenutno ima samo jedan plinovod koji je 40 godina star i kojim se transportiran plin iz samo jednog izvora i pravca opskrbe", istaknuo je Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Kako je objasnio, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, ponovo uz asistenciju projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID Projekt asistencije energetskom sektoru, pripremilo je nacrt Zakona o plinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji bi uskoro trebao biti proslijeđen Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje, a potom i u parlamentarnu proceduru.

''Kada govorimo o prirodnom plinu u kontekstu sigurnosti opskrbe, još jednom se pokazalo da je prirodni plin pouzdan i otporan energent, čak i u ovim izazovnim vremenima. Otvoreni su novi dobavni pravci i korišteni su novi izvori opskrbe za našu regiju, a ovaj Summit će pomoći i svim dionicima u BiH, uključujući i krajnje korisnike koji nam svima moraju biti u fokusu, da se sigurnost opskrbe podigne na višu razinu'', objasnio je Goran Frančić, konzultant na USAID projektu EPA.

Stjecanjem uvida u izazove i mogućnosti u vezi s proširenjem infrastrukture i regionalnom suradnjom, diskusija se fokusirala na krajnjeg korisnika, za kojeg je sigurnost opskrbe na kraju najvažnija.  Da bi se ovi procesi priveli kraju, potrebno je da svi relevantni sudionici  u plinskom sektoru rade zajedno kako bi došli do realnih i svima prihvatljivih rješenja. 

To se prvenstveno odnosi na donošenje Zakona o električnoj energiji i prirodnom plinu na državnoj razini, a zatim i na usvajanje nedostajućeg zakonodavstva na razini entiteta.

Na panelu su također sudjelovali Edis Baković, vršitelj dužnosti direktora BH Gas, Mark Handloff, ekonomski savjetnik Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Robert Bošnjak, pomoćnik članice Uprave Plinacro, te Shkelqim Bozgo, rukovodeći partner CEA Consulting, priopćili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti