Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 24.07.2020. 09:18

Izdavanje u zakup poslovnog prostora (objekt mlina) k.o. Banja Luka 3, u Srpskim Toplicama

Izvor: Glas Srpske, 24.07.2020.

Republika Srpska

Grad Banja Luka

Gradonačelnik

Gradska uprava

Odjelјenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje

Trg srpskih vladara 1, Banja Luka

 

Broj: 14-374-291/20

Dana: 24.07.2020. godine

 

Na osnovu Pravilnika o postupku, kriterijumima i mjerilima izdavanja u zakup poslovnih zgrada, poslovnih prostorija, garaža i garažnih mjesta u svojini Grada Banja Luka („Službeni glasnik Grada Banja Luka“ broj 8/18), Odluke skupštine Grada Banja Luka broj 07-013-197/20 („Službeni glasnik Grada Banja Luka“, broj 19/20) i Odluke o početnoj cijeni zakupnine za poslovne zgrade, poslovne prostorije i garaže („Službeni glasnik grada Banja Luka“, broj 9/15), Odjelјenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje objavlјuje:

 

OGLAS O DAVANјU U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA

prvo javno oglašavanje

 

Predmet prvog javnog oglašavanja je:

Poslovni prostor – objekat mlina u Srpskim Toplicama, koji se nalazi u Ulici Manjačkih ustanika broj 25, u Banja Luci, površine 280 m2, sa pripadajućim zemlјištem površine 180m2,koje se nalaze na k.č.broj 588/1 i 588/2 k.o. Banja Luka 3.

Početna cijena zakupnine, sa porezom na dodatu vrijednost, predmetnog poslovnog prostora – objekta mlina iznosi 11,50KM po 1m2, a namjena objekta je turističko ugostitelјski sadržaj.Poslovni prostor daje se u zakup u viđenom stanju, na neodređeno vrijeme.Poslovni prostor se daje u zakup uz obavezu zakupca da vlastitim sredstvima izvrši rekonstrukciju i sanaciju objekta do privođenja istog namjeni, u skladu sa Stručnim mišlјenjem Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslјeđa, broj 07/1.20/624-362-1/20 od 03.06.2020. godine. Visinu ulaganja u rekonstrukciju i sanaciju objekta utvrđuje

Komisija za utvrđivanje stanja uslovnosti poslovnih zgrada, poslovnih prostora, garaža i garažnih mjesta u garažama, imenovana Rješenjem gradonačelnika, broj 12-G-802/17 od 31.03.2018. godine. Utvrđeni iznos ulaganja će se priznati zakupcu kroz umanjenje zakupnine u skladu sa Pravilnikom o postupku, kriterijumima i mjerilima izdavanja u zakup poslovnih zgrada, poslovnih prostorija, garaža i garažnih mjesta u garažama u svojini Grada Banja Luka („Službeni glasnik Grada Banja Luka“, broj 8/18).Poslovni prostor možete razgledati uz prethodnu najavu, kontakt osoba Dejan Stupar – viši stručni saradnik za imovinu i deložacije, kontakt telefon 065/093-576 i 051/220-288.Učesnik na oglasu može biti svako fizičko i pravno lice, osim lica koja nisu u cjelosti izmirila obaveze po osnovu zakupa i komunalne naknade prema Gradu Banja Luka.

Ponude lica koja nisu izmirila obaveze po osnovu zakupa i komunalne naknade neće se razmatrati.Učesnik na oglasu je obavezan da ponudi najmanji početni iznos zakupnine te da priloži dokaz o uplati kaucije i troškova oglasa u originalu.

U početnoj cijeni zakupnine uračunat je i PDV.Izdavanje u zakup putem prikuplјanja pismenih ponuda može se izvršiti samo ako su prispjele najmanje dvije ponude koje ispunjavaju uslove oglasa za poslovni prostor. Ako nisu podnesene najmanje dvije pismene ponude koje ispunjavaju uslove oglasa, Komisija oglašava izdavanje u zakup neuspjelim i o tome obavještava ponuđače.

Rok prispjeća ponuda, Komisija utvrđuje na osnovu prijemnog pečata na koverti u kojoj je ponuda prispjela.

Učesnici potrebnu dokumentaciju dostavlјaju u zatvorenoj koverti na protokol Gradske uprave Grada Banja Luka, kancelarija 14, sa obaveznom naznakom na koverti:GRAD BANјA LUKA, Komisija za poslovne prostore i garaže – PRIJAVA NA OGLAS ZA ZAKUPPOSLOVNOG PROSTORA.

Učesnik na oglasu obavezan je u pisanoj ponudi navesti sledeće podatke:

- Ime, očevo ime, prezime, JMBG i tačnu adresu (za fizičko lice), a za pravno lice puni naziv firme, sjedište i JIB;

- Adresu i broj poslovnog prostora iz oglasa na koji se odnosi ponuda ( poslovni prostor

– objekat mlina u Srpskim Toplicama u Ulici Manjačkih ustanika broj 25);

- Iznos zakupnine koji nudi za poslovni prostor, u KM po 1 m2 (iskazan brojkama i slovima),

- Broj telefona ponuđača,

- Broj tekućeg računa (kako bi se mogao izvršiti povrat kaucije ponuđačima koji nisu ostvarili pravo na zakup poslovnog prostora).

Uz ponudu ponuđač je dužan priložiti:

-Kopiju lične karte (fizička lica), izvod iz sudskog registra (pravna lica);

-dokaz o uplati troškova oglasa u iznosu od 10 KM, koje će uplatiti na račun javnih prihoda

Grada Banja Luka broj: 555-007-120-34-888-60, vrsta prihoda 729124, budžetska organizacija 9999999, opština 002;

- dokaz o uplati jedne mjesečne zakupnine utvrđene po početnoj cijeni – kauciju na žiro račun JRT Grada Banja Luka broj 551-790-22206572-52, bez naznake za vrstu prihoda i budžetsku organizaciju. U rubrici svrha doznake navesti „uplata kaucije za poslovni prostor - koji je predmet zakupa“, i primjerak uplatnice dostaviti u ponudi.

- dokaz o invalidnosti ili statusu člana porodice poginulog borca (rješenje nadležnog organa).

Prijave sa potrebnom dokumentacijom podnose se zaklјučno sa danom 10.08.2020. godine do 11 časova, a otvaranje ponuda obaviće se istog dana u 13 časova u sali 238 –drugi sprat Gradske uprave Grada Banja Luka.

Neblagovremene, nepotpune i ponude podnesene protivno uslovima raspisanog oglasa, Komisija će odbaciti.

Ukoliko dva, ili više ponuđača ponude najviši (isti) iznos zakupnine za isti poslovni prostor, prednost imaju ovim redoslјedom:

1. članovi porodice poginulog borca, koji svoj status dokazuju rješenjem o utvrđivanju prava na porodičnu penziju ili invalidninu,

2. RVI prema stepenu invaliditeta,

3. kod ostalih ponuđača, onaj ponuđač čija ponuda je ranije prispjela.

Ponuđač koji ostvari pravo na zakup poslovnog prostora, plaća zakupninu – u iznosu koji je ponudio. U slučaju da se Odlukom Skupštine Grada utvrdi veća zakupnina od iznosa koji je ponuđen, zakupac je u obavezi da plaća na ovakav način utvrđenu zakupninu.Ponuđaču koji ostvari pravo na zakup poslovnog prostora, kaucija se uračunava u zakupninu, a licu koje ostvari pravo na zakup poslovnog prostora, pa odustane od zaklјučenja ugovora, kaucija se neće vratiti.Troškovi oglasa se ne vraćaju ponuđačima.Kaucija se vraća licima koji ne ostvare pravo na zakup poslovnog prostora.Ponuđač čija je ponuda odlukom komisije utvrđena kao najpovolјnija dužan je zaklјučiti ugovor o zakupu u roku od 15 dana od dana konačnosti odluke o dodjeli u zakup.Ponuđač koji ostvari pravo na zakup poslovnog prostora, biće dužan u skladu sa članom 34.Pravilnika o postupku, kriterijumima i mjerilima izdavanja u zakup poslovnih zgrada,poslovnih prostorija, garaža i garažnih mjesta u svojini Grada Banja Luka, deponovati iznos uvisini od dvije mjesečne zakupnine na račun Grada Banja Luka, a koji će služiti radi obezbjeđenja plaćanja obaveza preuzetih ugovorom o zakupu.Ukoliko najpovolјniji ponuđač ne zaklјuči ugovor o zakupu u roku iz prethodnog stava, ili odustane od zaklјučenja ugovora, ugovor će se zaklјučiti sa sledećim najpovolјnijim ponuđačem.Rezultati provedenog postupka licitacije i Odluka o dodjeli u zakup biće objavlјeni na Oglasnoj tabli Gradske uprave Grada Banja Luka, u roku od 8 dana od otvaranja ponuda.

 

 

ODJELjENјE ZA LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ I STRATEŠKO PLANIRANјE

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: