Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 05.01.2018. 08:47

Javni međunarodni poziv za iskazivanje tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera za realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase Koševo u Sarajevu (Bosna i Hercegovina)

Izvor: Nezavisne novine, 05.01.2018.

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo

OPĆINA CENTAR SARAJEVO

Općinski načelnik

 

Broj: 10-49-2982/17

Sarajevo, 29.12.2017. godine

 

Na osnovu člana 13. tačka 6. Zakona o javno-privatnom partnerstvu ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 27/11), odluke Općinskog vijeća br. 01-17N-22/17 od 8.12.2017. godine, te članova 10. i 68. Statuta općine Centar Sarajevo - prečišćen tekst ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 23/04), općinski načelnik objavljuje

 

OTVORENI JAVNI MEĐUNARODNI POZIV

za iskazivanje tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera za realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" Koševo u Sarajevu

(Bosna i Hercegovina)

 

Ovim putem općina Centar Sarajevo poziva potencijalne privatne investitore iz zemlje i svijeta da pismom namjere iskažu svoj interes da svojim finansijskim sredstvima realiziraju projekat modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" Koševo u Sarajevu.

 

Ovaj kompleks obuhvata prostor od cca. 94.000 m2, na kojem su smješteni sljedeći sadržaji:

- nogometni/fudbalski stadion s atletskom stazom (sadašnji kapacitet 34.500 sjedećih mjesta),

- dva pomoćna nogometna/fudbalska terena,

- atletski poligon,

- pet teniskih terena,

- veliki parking prostor,

- parcele neizgrađenog zemljišta.

 

Cilj ovog projekta je da se, uz očuvanje svih navedenih sportskih objekata i sportskih ploha te zadržavanje vlasništva općine na zemljištu i objektima u okviru predmetnog kompleksa, izvrši modernizacija ovih sadržaja, a posebno:

- da se u skladu s visokim standardima FIFA i UEFA modernizira nogometni/fudbalski stadion "Asim Ferhatović Hase" Koševo (natkrivene tribine, komforni uslovi za smještaj publike, igrača, medija, najviši standardi sigurnosti i dr.), što će omogućiti održavanje međunarodnih utakmica u takmičenjima koje organizira Svjetska ili Evropska nogometna/fudbalska asocijacija;

- da se modernizira atletski poligon i omoguće uslovi za održavanje međunarodnih atletskih događaja u skladu sa standardima Svjetske atletske federacije.

 

U skladu s važećom prostorno-planskom dokumentacijom i urbanističko-tehničkim uslovima (uz mogućnost određenih prihvatljivih kreativnih izmjena postojećih planskih dokumenata), općina ima namjeru da se u okviru ovog kompleksa izgrade i novi objekti privrednog karaktera, kao što su:

- hotel,

- trgovački (šoping) centar,

- višeetažna javna garaža,

- uslužni saloni,

- servisni objekti,

- zabavno-rekreativni objekti i sadržaji za djecu i omladinu,

- mogući drugi atraktivni poslovni sadržaji.

 

Potencijalnim privatnim investitorima prezentira se putem web stranice općine uvid u važeću prostorno-plansku dokumentaciju ovog lokaliteta, odnosno kompleksa sa sadašnjim urbanističkim rješenjima te se pozivaju da u pismu namjere ili neposredno u razgovorima i posjetom ovog kompleksa s predstavnicima općine u Sarajevu iznesu svoje ideje i moguća nova urbanistička rješenja s aspekta budućeg izgleda ovog kompleksa.

 

Namjera je općine da sve kreativne ideje, a koje su realno moguće za izvedbu u predmetnom kompleksu, unese u izmjene plana ovog prostora, kako bi se omogućila izgradnja modernog, reprezentativnog sportskog, privrednog i zabavno-rekreativnog kompleksa.

 

Putem ovog otvorenog javnog međunarodnog poziva općina želi utvrditi da li postoji tržišni interes potencijalnih javnih partnera za učešće u realizaciji ovog projekta po modelu javno-privatnog partnerstva/koncesije.

 

Ukoliko se u predviđenom roku za iskazivanje interesa potvrdi zainteresiranost privatnih partnera, općina će nastaviti dalje aktivnosti na izboru privatnog partnera, odnosno investitora u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i Zakonom o koncesijama u Kantonu Sarajevo i provedbenim propisima donesenim na osnovu ovih zakona.

 

Nakon naredne faze aktivnosti i kvalifikacijskog postupka, izabrani privatni partner/investitor biti će u obavezi da, u skladu s načelima ponuđenog modela javno-privatnog partnerstva/koncesije, svojim finansijskim sredstvima projektuje, rekonstruira, izgradi, upravlja i održava sportske, poslovne, zabavno-rekreativne i druge objekte u predmetnom prostornom kompleksu, da ove sadržaje dugoročno koristi na komercijalnoj osnovi, kako bi s poslovnog aspekta valorizirao svoja finansijska ulaganja, izvršio povrat uloženih sredstava i ostvario profit.

 

Iskazivanje interesa u okviru pisma namjere ne obavezuje niti općinu niti potencijalne privatne partnere, ne predstavlja preduslov za učešće zainteresiranih partnera i ne obavezuje ih na učešće u daljim postupcima izbora privatnog partnera.

Međutim, iskazivanjem interesa potencijalni privatni partneri mogu bitno uticati na dalji razvoj i realizaciju ovog projekta.

 

Zainteresirani privatni partneri ili grupa partnera, u okviru svoje zainteresiranosti iskazane putem pisma namjere, dužni su da naglase svoju spremnost da isključivo svojim finansijskim sredstvima moderniziraju cijeli kompleks, da, po osnovu ulaganja vlastitih finansijskih sredstava, ovaj kompleks sa svim objektima i sadržajima dugoročno koriste uz odgovarajuću vrstu i visinu naknade općini kao javnom partneru, te da u tom smislu uz pismo namjere prezentiraju svoj poslovni i finansijski kredibilitet, kao i iskustvo u investicijama, odnosno građenju ovakvih ili sličnih sportsko-privredno-zabavno-rekreativnih kompleksa.

 

Nakon završetka javnog poziva i razmatranja dospjelih novih idejnih rješenja predmetnog kompleksa koje predlažu podnosioci pisma namjere, općina će nakon stručne analize pokrenuti aktivnosti u pravcu mogućih kreativnih izmjena i dopuna postojećeg planskog dokumenta ovog kompleksa. O svim prihvaćenim idejnim rješenjima u okviru moguće izmjene plana ovog kompleksa općina će prije objave javnog međunarodnog kvalifikacijskog postupka obavijestiti sve privatne partnere koji su dostavili pisma namjere.

 

Svim potencijalnim privatnim partnerima dostupan je uvid u plansku dokumentaciju ovog kompleksa (izvod iz regulacionog plana s grafičkim prilozima) putem web stranice općine .

 

Za sve dodatne informacije i neophodna pojašnjenja odgovoran je ispred općine Haris Sijarić (haris.sijaric@centar.ba).

 

Ovaj otvoreni javni međunarodni poziv trajat će 120 dana od dana objavljivanja na web stranici općine.

 

Pored toga, poziv će biti objavljen u dnevnim novinama koje izlaze na teritoriji Bosne i Hercegovine, i to u "Dnevnom avazu", "Oslobođenju", "Dnevnom listu" i "Nezavisnim novinama".

 

Općina će na engleskom jeziku u skraćenoj verziji ovaj poziv objaviti u elektronskim medijima koji su dostupni potencijalnim privatnim partnerima u Evropi i svijetu, uz naznaku da cijeli tekst javnog poziva na engleskom jeziku mogu pronaći na web stranici općine .

 

Takođe, općina će uputiti ovaj javni poziv i putem FIPA (Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini).

 

Uz prijavu na ovaj poziv s pismom namjere, uz obavezno prilaganje dokaza svoje pravne i poslovne legitimiranosti (1. uvjerenje nadležnog organa o registraciji firme, 2. potvrdu od poslovne banke o finansijskom kredibilitetu, 3. dokaz o realiziranim projektima), potencijalni privatni partneri mogu dostaviti u roku od 120 dana od dana objavljivanja na web stranici općine .

 

Prijave se dostavljaju preporučeno putem pošte, elektronski putem mail adrese (haris.sijaric@centar.ba) ili neposredno putem protokola općine Centar Sarajevo, na adresu:

 

Bosna i Hercegovina

Općina Centar Sarajevo

Služba za privredu (s naznakom: pismo namjere - modernizacija stadiona)

71 000 Sarajevo

Mis Irbina 1

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: